Vega – Only Human

Facebookrssmail

Via het recordlabel Frontiers Music brengt de Britse band Vega hun vijfde studio album ‘Only Human’ uit. ‘Do-It-Yourself’, moeten de bandleden van Vega gedacht hebben, want dit album is helemaal geproduceerd door de bandleden van Vega zelf. Alleen de mixing en mastering is uitbesteed, namelijk aan niemand minder Harry Hess van de band Harem Scarem.

De ster van Vega is rijzende. Met hun vorige album ‘Who We Are’ (2016) heeft de band intensief getoured als voorprogramma van Magnum, en deed Vega een co – headlining gig in de O2 Arena te London met Dan Reed Network. Niet de meest kleinste podia om op te treden…

Dat de band meer wil na hun optreden in de O2 Arena is direct hoorbaar. Al tijdens de eerste twee tracks van het album ‘Let’s Have Fun Tonight’ en ‘Worth Dying For’ pakt Vega meteen groots uit met een stevige stadionrock sound. Echter, de vocals op deze twee tracks zijn opgenomen in distortion stijl, wat eigenlijk niet past bij de stadionrock sound. Tijdens de coupletten van beide tracks blijft deze vocal stijl zich aanhouden, afgewisseld met koortjes en clean vocals in de refreinen. Vega probeert hiermee duidelijk de variatie en het experiment tegemoet te treden, alleen komt dit eerder over als irritant dan als een plezierige toevoeging die je als luisteraar aanmoedigt om meer te willen horen.

Door de tracks ‘Last Man Standing’ en ‘Come Back Again’ brengt Vega midtempo rocksongs aan, waarmee de band eerst nog afwisselend en boeiend weet te houden. ‘Last Man Standing’ begint en eindigt met een grappige omroep van een radio dj (‘What Happens in Vega, Stays in Vega.’ ‘Mind The Gap!’) Maar de tracks ‘All Over Now,’ ‘Mess You Made’, en de titeltrack ‘Only Human’ verschillen onderling nauwelijks ten opzichte van mekaar met de vorige songs. Het enigste verschil is dat de keyboards meer een rol spelen op deze tracks, en op ‘Mess You Made’ is een akoestische gitaar te horen om de bridge vocals te begeleiden.

‘Standing Still’ kent een mooi spel tussen piano en de sound effects van een keyboard tijdens de bridge vocals, maar wat het gitaarwerk betreft begint het album te vervelen. Opnieuw wordt er gekozen voor een midtempo rocksong, die qua gitaarsound te veel van hetzelfde neigt te klinken. ‘Gravity’ begint nog spannend onder een stevig opvoerend drumspel, maar daarna neemt het vaste stramien weer over: Een lekker in het gehoor liggende sound, koortjes en refreinen die je mee kunt zingen, en een keyboard sound om op de achtergrond om iets extra’s toe te voegen. Helaas brengen de daarop volgende tracks ‘Turning Pages’ en ‘Fade Away’ daar geen verandering in. Ook de afsluiter ‘Go To War’ is er wat betreft tekst erop gericht om een publiek, vooral tijdens een groot stadion optreden, mee te laten klappen, en het gevoel te geven van verbondenheid.

De band zegt vooral beïnvloedt te zijn door jaren 80 rockbands, maar dit hoor je nauwelijks terug in de sound, want Vega laat in hun eigen spel nauwelijks ruimte voor variatie. Iets wat grote jaren 80 bands wél deden… De wrijving zit er bij Vega meer in dat de band zo ‘desperate’ lijkt om door te willen breken naar een groter stadion publiek, waardoor de songs in een vast stramien blijven hangen van de grote stadion rocksound, in plaats van dat er hier en daar variatie in wordt aangebracht. En wanneer Vega die variatie in sound wél probeert, zoals tijdens de eerste twee tracks ‘Let’s Have Fun Tonight’ en ‘Worth Dying For,’ komt dit alleen maar irritant op de luisteraar over. Alleen bij de track ‘Last Man Standing’ lijkt dit geslaagd. Daarmee is Vega weinig verrassend, want technisch gezien benaderen ze hun muziek hetzelfde als zovele Stadionrock bands: Een lekker in het gehoor liggende gitaarsound, koortjes en refreinen die je mee kunt zingen, en een keyboard sound om op de achtergrond iets extra’s toe te voegen. Bij Vega is dat allemaal saai, slaapverwekkend, en weinig inspirerend voor de luisteraar om het album verder te willen luisteren. (50/100) (Frontiers Music)

Tracklist Only Human:

1. Let’s Have Fun Tonight
2. Worth Dying For
3. Last Man Standing
4. Come Back Again
5. All Over Now
6. Mess You Made
7. Only Human
8. Standing Still
9. Gravity
10. Turning Pages
11. Fade Away
12. Go To War

Line Up Vega:

Nick Workman – Lead vocals, backing vocals, acoustic guitar and wall hitter
Tom Martin – Bass guitar
Marcus Thurston – Lead Guitar
James Martin – Keyboards
Mikey Kew – Guitar, backing vocals
Martin “Hutch” Hutchinson – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ