DIE KLUTE – PLANET FEAR

Facebookrssmail

DIE KLUTE – PLANET FEARAl jaren schreeuwde het subgenre Industrial Metal om een supergroup en met de band Die Klute is het dan eindelijk zover. Want Die Klute bestaan namelijk uit niemand minder dan Dino Cazeras (Fear Factory, uiteraard) Jürgen Engler (Die Krupps) en Claus Larsen (Leaether Strip). Al eerder bracht de band ‘It’s All in Vain’ uit op single als voorproefje. En met hun debuut ‘Planet Fear’, welke begin februari uitkwam via Cleopatra Records, zette de band direct de toon.

Want direct al met de opener ‘If I Die’ zet de band een heerlijke track neer die opbouwend is naar wat de luisteraar nog meer te wachten staat. Met samples, een stevig drumcomputerbeat, en stevige vocalen maken zij al vanaf het begin duidelijk dat ‘Planet Fear’ een unieke samenwerking is. Bovendien een prima keuze om op ‘If I Die’ nog even de gitaren achterwege te laten, want juist daardoor leidt je de luisteraar het album in. Pas bij ‘Out of Control’ worden de gitaren er ingebracht en weten perfect te mixen met de typische Industrialsound die veel Industrial fans gewend zullen zijn van Die Krupps.

Overige uitstekende tracks zijn ‘The Hangman’, ‘Rich Kid Loser’, ‘For Nothing’, ‘Human Error’ ‘Infectious’, en ‘Push The Limit’. ‘The Hangman’ begint met een interessant sample intro van een speech en knalt vervolgens lekker door met een stevige beat, terwijl tracks als ‘For Nothing’ en ‘Human Error’ de sfeer oproepen van soundtracks van films als Blade Runner. ‘For Nothing’ is een rustige track met filmische soundeffects die een uitstekende productie kent. De track ‘Push The Limit’ zou uitstekend doen als live meezinger.

De keuze voor ‘It’s All in Vain’ als single verbaasd mij persoonlijk, omdat deze track qua sound voor een single nogal een middelmatige keuze is. Het tempo is gelijkmatig, maar nogal rechtlijnig, en weinig afwisselend. En ook ‘Born From A Cause’ is eveneens een middelmatige, en vrij rechtlijnige track.

Grappig is de keuze voor een cover als albumtrack. ‘She Watch Channel Zero?!’, origineel is van de Hiphopgroep Public Enemy, weten de heren een geheel eigen draai aan te geven met samples, screamvocals, en mid-tempo gitaarsound.

Tja, met zulke gevestigde namen kun je er gewoon de donder opzeggen dat ‘Planet Fear’ een knoeper van een debuut is. Gedurende het gehele album lijkt de Industrial sound van Die Klute veel weg te hebben van oud werk van White Zombie, Marilyn Manson, Laibach en KMFDM. Eveneens lijkt de band inspiratie te hebben gehaald uit films als The Matrix en Blade Runner, wat bij de luisteraar een filmische sfeer zal oproepen. Combineer dat met een lekkere portie stevige energie en je hebt een uitstekend supergroup debuut. Een heel fijn album, waarvan zelfs de hardcore Fear Factory fans moeten toegeven dat dit een van de beste werken is die Dino Cazeras de afgelopen 5 jaar heeft uitgebracht. Ook leuk voor Metalluisteraars die niet zo snel gecharmeerd zijn van Industrial Metal, maar wel fan zijn van Filmmuziek als Resident Evil en The Matrix. Kortom: een breder publiek kunnen de heren van Die Klute ermee aanspreken. (90/100) (Cleopatra Records)

TRACKLIST PLANET FEAR

1. If I Die
2. Out of Control
3. The Hangman
4. Rich Kid Loser
5. For Nothing
6. Human Error
7. It’s All in Vain
8. Born From A Cause
9. Infectious
10. Push The Limit
11. She Watch Channel Zero?!
12. MFO

LINE UP DIE KLUTE

Dino Cazeras
Jürgen Engler
Claus Larsen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ