Atlas: Empire – The Stratosphere Beneath Our Feet

Facebookrssmail

De (alternatieve) prog rockband Atlas: Empire komt uit Glasgow. Na 3 EP’s brengen ze hun eerste full cd uit: ‘The Stratosphere Beneath Our Feet’. Dit conceptalbum gaat over de groeiende afhankelijkheid van de technologie in onze maatschappij. En vooral hoe onze samenleving uit elkaar kan vallen als gevolg hiervan. Ieder nummer is eigenlijk een hoofdstuk uit een boek. Het album vertelt dus een verhaal, niet alleen met de woorden, maar ook in de muziek.

De eerste seconden van ‘As Yet Unwritten’ zijn rockend. De wending naar minder tempo en volume verrassend. Atlas: Empire weet mij binnen tien seconden te boeien. De stemmen van Jamie Sturt en Steven Gillies kleuren zeer goed bij elkaar. De schreeuw is onverwacht, maar goed geplaatst en lijkt vol wanhoop te zitten. Wat een power in die strot! Helaas is niet alles goed te verstaan. Jammer want de teksten zijn van belang. De bewondering voor de zang blijft bestaan. Tempo en volume in zang en muziek wisselen een aantal keer. De eerste indruk is goed!

In ‘Diminishing Returns’ klinkt er regelmatig onrust in zang en muziek. Ook nu wordt de zwaardere rock diverse keren afgewisseld met kleiner gespeelde stukken. Deze veranderingen vinden soms van de een op de andere seconde plaats. Zang en muziek zijn constant in balans.

‘It’s All In The Reflexes’ heeft een zachte, bijna tedere start. Jamie en Steven zingen soms tegen elkaar in. Het maakt het verstaan, zeker in de meer rockende delen, niet gemakkelijker. Op de momenten dat ze samen zingen in de langzamere stukken, zijn ze beter te verstaan. Dit goed opgebouwde nummer sterft fantastisch weg.

Het intro van ‘Gethsemane’ is verrassend op klein gespeeld, de emotie op de zang is duidelijk. De laagjes zijn prima verdeeld over de koptelefoon, alles blijft rustig. Als Ben Montgomery er zijn drumstokken bij pakt, ligt het tempo nog steeds vrij laag, het ritme is staccato. Stukje bij beetje wordt er sneller gespeeld en gezongen. Er is een verandering naar minimalistisch, waar enkele ‘pianoklanken’ aan toegevoegd zijn. Dit mengt zich samen met lang aanhoudende tonen. Heel langzaam sterft dit weg, en loopt over naar ‘The Entire History Of You’. De zang heeft hier maar een klein aandeel, maar ook instrumentaal weet Atlas: Empire indruk te maken. In de rockende delen zijn de snaren aangenaam aanwezig. Bassist Robert Hasebe laat prima grooves horen. Weer zijn de transities van rock naar klein gespeeld, en andersom, erg mooi. Dit nummer eindigt klein.

Het eerste deel van ‘Cenotaphs’ is vrij rustig. Tempo en volume worden mooi opgeschroefd. Even is het een beetje chaotisch, maar dat past in het totaal plaatje. Je voelt aan de opbouw dat dit album gaat eindigen.

Het geluid had iets voller gemogen. Toch komt het grote verschil in volume tussen de klein gespeelde delen en de rockende stukken goed tot hun recht. Zowel instrumentaal als vocaal zit het allemaal mooi in elkaar. De vocale (emotionele) power uithalen maken indruk. In de klein gezongen delen heeft de zang een mooie kleur. De teksten zijn niet altijd makkelijk te doorgronden, toch wordt de sfeer prima overgebracht. ‘The Stratosphere Beneath Our Feet’ is alleen als download verkrijgbaar. Maar dit album verdient het om als hard copy (met tekstboekje) te verschijnen. (78/100) (Eigen productie)

Tracklist:

1. As Yet Unwritten
2. Diminishing Returns
3. It’s All In The Reflexes
4. The Moment We Were Exploding
5. Gethsemane
6. The Entire History Of You
7. Hostess
8. The Year of The Four Emperors
9. Our Hands Part The Waves
10. Cenotaphs

Line – up:

Jamie Sturt – zang, gitaar, programmering en electronic
Steven Gillies – zang en gitaar
Robert Hasebe – bas
Ben Montgomery – drums (hij is geen bandlid meer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ