Steve Hackett – Genesis Revisited Band & Orchestra: Live

Facebookrssmail

In oktober 2018 speelde Steve Hackett met zijn band in London’s Royal Festival Hall. Dat deed hij samen met het 42-koppige Heart of England Philharmonic Orchestra!. Hier werden vooral oude, bekende nummers van Genesis gespeeld. Want deze worden nog altijd gewaardeerd door fans van alle leeftijden. Alle cd’s, ook de live-cd’s van Steve Hackett zijn fantastisch, zo niet perfect van kwaliteit. Dat verwachten de fans natuurlijk ook voor dit dubbelalbum

Aan het begin van ‘Dance on a Volcano’ hoor je dat de kwaliteit ook nu goed is, al is het niet perfect. Het geluid is minder warm dan we gewend zijn van Steve. De lichter gespeelde delen zijn minder helder en sprankelend, de rockende delen klinken niet perfect vol.

Het wolvengehuil van ‘Out of the Body’ komt goed tot zijn recht, de muziek neemt je meteen in beslag. Het intro van ‘The Steppes’ kruipt onder mijn huid. Dit blijft het hele ingetogen stuk zo. De lagere tonen raken me net iets minder dan gehoopt. De details in de muziek zijn op de achtergrond te horen. Het gitaarspel is fenomenaal. En natuurlijk is het nummer fantastisch opgebouwd. Dit ‘nieuwere’ nummer (Wolflight 2015) vormt een prima match met het ‘oudje’ Firth of Fifth’. Het pianospel van deze epic is mooi sprankelend. Alle wendingen worden goed gespeeld. Alles is van begin tot en met het einde fantastisch gezongen en gespeeld.  Zodoende gaat het genieten door in nummers zoals ‘Dancing with the Moonlit Knight’ en natuurlijk ‘Shadow of the Hierophant’. Een live uitvoering van dit nummer is altijd indrukwekkend, vooral door de hoge, heldere zang van gitariste Amanda Lehmann. Fluitspel dwarrelt hier mooi doorheen. Weer is het gitaarspel om van te smullen. En dat geldt ook voor de gehele band en het orkest. Dit is een goede afsluiter van de eerste cd.

CD 2

‘In that Quiet Earth’ komt net als’ Shadow of the Hierophant’ van het achtste studioalbum Wind & Wuthering. (Dit was het tweede album waarin Phil Collins de zang voor zijn rekening nam). Ook hier is de balans tussen band en orkest prima, de hectiek in dit nummer wordt mooi uitgevoerd. Nad Sylvan neemt de zang voor zijn rekening in ‘Afterglow’. Zijn zachtaardige en gevoelige stem past bij het nummer. Met zijn gepassioneerde manier van zingen weet hij mij te raken.

 ‘Serpentine Song’ is aanvankelijk wat zoet van opzet. Het fluitspel is liefelijk, dit nummer blijft vriendelijk van aard. Het klein gespeelde deel op het einde is prachtig.

Het klassieke georiënteerde intro van  ‘El Niño’ neemt je als het ware gevangen. De rockende elementen worden er prachtig in verweven. De afwisseling en de samenwerking tussen klassiek en rock is super. Dat is één van de redenen waarom Steve nog steeds zo’n grote schare fans heeft.

De lange epic ‘Supper’s Ready’ mag natuurlijk niet ontbreken. Nad zingt met bezieling. De instrumentale stukken zijn complex, maar zeer goed gespeeld. Dat geldt ook voor de kleine, ingetogen gezongen en/of gespeelde delen. Ook al duurt dit nummer bijna een half uur. Het is ear candy van begin tot het eind.

‘The Musical Box’ is het ‘toetje’. Het eerste deel is klein, maar dit nummer verloopt gaandeweg als een ‘grande dessert’. In plaats van een smaak explosie, vliegen de muzieknoten je om te oren. Natuurlijk zijn er hier ook volop wendingen. Kortom, er komt heel veel lekkers voorbij.

Op de cd’s lopen de nummers zo goed als non-stop door. Hierdoor kun je, zonder gezellige praatjes, aan één stuk door genieten.

Hoewel Steve eerder live albums gemaakt die grenzen aan de perfectie van geluidskwaliteit is ‘Genesis Revisited Band & Orchestra: Live’ toch zeer goed. Diverse nummers verschenen al eerder op onder andere ‘Wuthering nights: Live in Birmingham’ (2018). Storend is dat totaal niet, want deze nummers zijn nog altijd geliefd bij de fans. (92/100) (InsideOut)

Track list

1. Dance on a Volcano 6:36
2. Out of the Body  2:30
3. The Steppes  7:16
4. Firth of Fifth  10:44
5. Dancing with the Moonlit Knight 8:33
6. Acoustic guitar solo  0:19
7. Blood on the Rooftops  5:53
8. Shadow of the Hierophant  11:27

CD 2

1. In that Quiet Earth 5:20
2. Afterglow 4:24
3. Serpentine Song 7:10
4. El Niño 4:04
5. Supper’s Ready 28:01
6. The Musical Box  12:08

Line-Up (voor dit album):

Steve Hackett – gitaar, zang
Roger King – keyboards
Nad Sylvan – zang, tamboerijn
Gary O’Toole – drums, percussion, zang
Rob Townsend – saxofoon, woodwind, percussion, zang, keyboards, bass bedals
Jonas Reingold – bas, variax, 12 snarige gitaar zang

Gastmuzikanten:

John Hackett, Amanda Lehmann en the Heart of England Philharmonic Orchestra

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ