CD van de Week: Dynazty – The Dark Delight

Facebookrssmail

De Zweedse melodische metal band Dynazty komt alweer met hun zevende album aanzetten. Ongeveer twee jaar geleden kwam hun laatste album uit onder de naam ‘Firesign’, wat de eerste was op het label AFM records. Nu dus hun tweede onder dat contract, ‘The Dark Delight’.

De muziek die de Zweedse formatie Dynazty maakt wordt op verschillende manieren omschreven. Melodic metal, heavy metal en power metal. Wat kunnen we hieruit concluderen? Ze zijn niet in één hokje te plaatsen. Ook bij het beluisteren van de nieuwe plaat is er een hoop te horen. Voor alle drie valt iets te zeggen. Het is een mooie mengeling. Heel veel succes hebben ze met de eerdere albums niet gehad. Onopgemerkt kun je ze ook niet noemen. Als je Spotify even checkt heeft hun ‘bekendste nummer’ toch ruim 3 miljoen streams. Zanger Nils Molin is ook alweer een paar jaar actief in een andere band, Amaranthe.

Een beetje is de muziek wel met die van Amaranthe te vergelijken. Ontzettend catchy, voornamelijk de refreinen, de rest is lekker heavy. Alleen heeft Dynazty geen grunt. Dat is dus ook wat op dit album wederom te vinden is. De refreinen worden ondersteund door de rest van de band, waardoor je die vrijwel allemaal ook al mee kan en wil zingen. De gitaren klinken lekker, solo’s zijn weer goed. De zanger heeft een geweldige stem. Een stem die inderdaad goed past bij de power metal. Zijn hoge uithalen zijn van kwaliteit.

Zei ik nou net dat er geen grunt voorkomt in nummers van Dynazty? Klein foutje, op deze plaat is er namelijk een gast artiest te vinden. Jawel een grunter, de grunter van Amaranthe zingt een nummertje mee. Een leuke verrassing die tevens prima uitpakt.

De twee reeds uitgebrachte singles bewijzen goede keuzes te zijn geweest. De twee nummers behoren tot de sterkste. Met name eerste single en tevens opener van het album ‘Presence Of Mind’ is een dijk van een nummer. Je zit gelijk goed in het album. Dit moet eigenlijk gewoon een dikke hit worden. Tweede single ‘Heartless Madness’ is dan meer een power metal nummer met een enorm pakkende keyboard en refrein. Het waarschijnlijk stevigste nummer ‘Apex’ mag er ook zeker wezen, met een geniale opening zit je er gelijk in en zing je mee met je vuist in de lucht.

Klein minpuntje is dat het album wel wat aan de lange kant is, een paar nummers minder was geen straf geweest. Een enorm sterke plaat van de Zweden. Hopelijk krijgen ze eindelijk eens wat meer bekendheid, de muzikaliteit is hoog, de nummers zijn enorm pakkend. ‘Presence Of Mind’ moet een hitje worden. Ze maken in ieder geval al grote stappen en worden met het album beter. (89/100) (AFM Records)

Tracklist:

1. Presence Of Mind
2. Paradise Of The Architect
3. The Black
4. From Sound To Silence 
5. Hologram
6. Heartless Madness
7. Waterfall
8. Threading The Needle
9. The Man And The Elements
10. Apex
11. The Road To Redemption
12. The Dark Delight
13. The Shoulder Devil

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ