Crea – Dwarves & Penguins

Facebookrssmail

Crea - Dwarves & PenguinsCrea is een Zweedse progressieve rock-band die in de huidige bezetting bestaat sinds 2013. Ze zijn begonnen in 1988 toen nog als The Crea Brotherhood wat ze al gauw veranderden in Crea. Voor zover ik weet is dit pas hun eerste release dus ze hebben er de tijd voor genomen.Dit is ook wel te horen, alle nummers zijn voorzien van kop en staart en blijven interessant. Belangrijkste man is oprichter, zanger/gitarist Peter Gren. Ik vind zijn gitaarspel beter dan zijn zangkwaliteiten. Niet dat de beste man slecht zingt maar het is allemaal wat monotoon. Een echt goede zanger zou de nummers tot nog grotere hoogten kunnen brengen.

De teksten handelen over menselijk gedrag maar laten genoeg ruimte over voor eigen interpretatie (aldus de band zelf). Verder staat er in de biografie dat ze muzikaal hun eigen weg bewandelen maar ik hoor allerlei invloeden, ze benoemen zelf Marillion, Pink Floyd, Rush en Pendragon als invloeden waar ik het grotendeels wel mee eens ben maar ik hoor ook bijvoorbeeld jaren 80 Pop-Rock invloeden zoals The Simple Minds en bands die nog meer in mijn gedachten opkomen zijn Gamalon, Enchant en Tiles. Kenners weten nu wel ongeveer in welke hoek ze het moeten zoeken. De speelduur van de nummers varieert. Voor prog-begrippen relatief kort,( het openingsnummer en Second Thoughts) , tot voor dit genre “normale” lengtes. De rest van de nummers klokken tussen de 5 en 10 minuten. Het album opent sterk met het korte instrumentale The March Of The Penguins wat me sterk aan Gamalon doet denken, het Hammond-orgeltje geeft het ook nog een jaren 70-feel.

Eigenlijk is het hele album een feest der herkenning, in elk nummer hoor je wel invloeden van bepaalde bands. Shattered Vision (Rush meets Simple Minds) of Marillion, Walk In Bright Lights bevat bijvoorbeeld heerlijk Steve Rothery-achtig gitaarwerk. Luister maar eens naar de gitaarsolo. Het knappe van de band is dat ze diverse invloeden in hun nummers stoppen zonder dat het kinkt als klakkeloos kopieerwerk.

Conclusie : een album dat zeker de moeite waard is voor praktisch elke muziekliefhebber. Een muzikale ontdekkingsreis en geschiedenisles tegelijk . Met een “echte” zanger had dit album van mij nog een punt hoger gescoord nu wordt het een 8,5. (85/100)

Line-up:

Peter Gren (zang/gitaar/E-Bow en toetsen)
Anders K. (toetsen)
Nicke Bjerke (bas)
Sonny Johansson (drums)

Track List:

1 The March Of The Penguins (instrumentaal) (2:34)
2 Some Of Us (In Remembrance Of Hansi Cross) (5:51)
3 Shattered Vision (6:46)
4 Second Thoughts (2:57)
5 Milennium (5:48)
6 The March Of The Dwarves (instrumentaal) (6:04)
7 Walk Into Bright Lights (8:27)
8 Barbarossa (7:25)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ