Dethonator – Race against the sun: Part one

Facebookrssmail

Als je de continue aanvulling van zelfs bands van je favoriete genres heavy en thrash metal niet bij kunt houden, dan is het ook niet verwonderlijk dat je dan bands mist welke inmiddels al 10 jaar meedraaien in de metalwereld. 1 Van die bands welke ik gemist heb, is het Engelse Dethonator.

Dethonator bestaat dus zo’n 10 jaar en ondanks een paar bezettingswisselingen, produceert de band vanaf 2010 getrouw elke 3 jaar een nieuw album, dus een goede rekenaar begrijpt dat de band inmiddels hun vierde album op de markt brengt.

Afgaande op het logo denk je aan thrashmetal, maar dat is niet zo, de stijl is overduidelijk een mix van power, heavy en wat thrash metal. Zelf meldt de band dat zij beïnvloed zijn door Iron Maiden, Metallica, Arch Enemy, Pantera, Slayer, Lamb Of God, Dream Theater, Amon Amarth, Immortal, Nightwish, Iced Earth, een mix van nogal wat stijlen.

Openingsnummer ‘When Lucifer Fell’ start met een lekkere gitaarriff, het nummer heeft ook een fraai melodieus refrein. Ook het volgende nummer ‘Nightmare City’ heeft weer die fraaie gitaarmelodie in zich bij het refrein, waar het nummer in de coupletten wat ruiger overkomt. ‘Burial Ground’ heeft een steviger karakter door de riot-vocalen in het refrein en wat lichte grunting naar het einde van het nummer. Dat grunten komt met name in het nummer ‘Terror by Night’ veelvuldig voor. In meerdere nummers komt dat grunten terug, op zich opvallend bij de melodieuze power/heavy metal welke ‘Dethonator’ maakt, dat geeft een aparte dimensie aan hun muziek. Daar sommige nummers ook licht thrashy zijn/thrashy passages bevatten in de gitaarpartijen, zijn de door henzelf gemelde bands als invloeden wel te verklaren. Maar, in elk nummer is wel duidelijk dat melodie en melancholie een belangrijk onderdeel van de muziek van ‘Dethonator’ uitmaken.

Het is moeilijk om uitschieters te noemen, omdat de muzikale kwaliteit constant van heel behoorlijk niveau is, zowel qua nummers als qua capaciteiten van de muzikanten. Daarbij opgeteld een hele goede productie en we kunnen dus geruststellen, dat we hier met een heel goed album te maken hebben.
(83/100)(Pavement entertainment)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ