Checking For Echo Project – Life & Other Short Stories: Vol 1

Facebookrssmail

Tien jaar geleden kreeg multi-instrumentalist Jon Farley de chronische ziekte sarcoïdose, wat ernstige longenproblemen veroorzaakt. Door te zingen vertraagde hij de afname van zijn longcapaciteit. Een paar jaar geleden richtte hij ‘Checking For Echo Project’ op. Vorig jaar verergerde zijn ziekte, hij kon nauwelijks meer zingen. Daarom deed hij een beroep op zijn netwerk. Met als resultaat, het (digitale) album ‘Life & Other Short Stories: Vol 1’, dat op 7 april uit kwam. Het leidend thema van dit prog album is de sociale onrechtvaardigheid, de structuur van de maatschappij, en de conservatieve houding.

De heldere zang in ‘Stillborn’ is breekbaar en vormt een mooie melange met de tedere, dromerige muziek. Op de achtergrond hoor je, heel zacht, het geluid van een ‘kloppend hartje’. Er worden licht klassieke elementen in verweven.  Vette bas is het startschot voor een proggy instrumentaal stuk. Tijdens het laatste rustige stuk hoor je op de achtergrond het ‘kloppend hartje’ tot en met het einde. Dit nummer gaat niet over een doodgeboren kindje, maar over kinderen die in armoede geboren worden, waardoor ze in een sociaal isolement komen. De rijken werpen extra barricades voor de armen op, om er zelf beter van te worden. Zodoende komen deze kinderen vast te zitten, het Engelse woord ‘still’ betekent hier in feite immobiel. ‘Saline’ is een cover van Frost*, hoewel het origineel duidelijk te herkennen is, is dit toch een eigen versie.

‘The Big Issue’ is ontstaan nadat Jon naar een optreden van Lifesigns in Edinburgh ging. Hij geschokt was door het aantal mensen dat hij in portieken zag slapen. In de muziek wordt de emotie overgebracht door meeslepend gitaarspel. De uitzichtloosheid van de situatie komt goed naar voren door de trage zang. In eerste instantie zou je kunnen denken dat ‘When Tomorrow Comes’  een cover is van Eurythmics is. Maar als je de piano klanken van het intro hoort, weet je dat dit een eigen nummer is. De zachte (gestapelde) zang past bij de kalme sfeer van dit nummer.

‘Seen But Never Heard’ heeft een gave staccato start. De toegevoegde sampling op de achtergrond maakt duidelijk dat het om huiselijk geweld gaat. De tekst gaat over iemand die in zijn kindertijd door middel van dromen ‘ontsnapt’ aan het geweld. De orgelklanken en de markante zang ademen bijna een kerkelijke sfeer uit. Dit vormt een bijzonder contrast met het thema, maar benadrukt het ongrijpbare van de situatie. Tijdens een instrumentaal, rockend stuk ligt het tempo flink hoog. De verandering naar een klein gespeeld en gezongen stuk is prachtig, hier worden de dromen verwoord.

‘Just Making Shore’ is een instrumentale track over migranten die hun leven riskeren om in een gammel bootje, via een ruwe zee, een beter leven proberen te bereiken. Dit meeslepende nummer heeft een mooie, langzame fade out.

De IQ cover ‘Red Dust Shadow’ past, net als de nummers die hierop volgen, in het geheel. Al is ‘What About Us? ‘ soms wel een beetje zoet.  Met zijn warme stem zingt Andy Nixon ‘My Suit of Armour (Long Earth cover) heel overtuigend. ‘Life & Other Short Stories’ start met sferische muziek, tegelijkertijd spreken verschillende mensen enkele (maatschappij kritische) zinnen. Dan sterft de muziek weg, heel zachtjes hoor je nog even het geluid van een ‘kloppend hartje’ wegsterven. En dan blijft het onverwacht stil… Na verwondering, volgt bewondering. Het is een gedurfde, maar geslaagde keuze om een titeltrack te kiezen die zo kort is.

Ieder nummer heeft een andere zanger/es. Toch passen de kleuren van deze verschillende stemmen goed bij elkaar. Al zal iedereen waarschijnlijk wel zijn of haar eigen favoriete stem hebben. De rockende delen zitten vooral in de instrumentale stukken. De zang zit wat meer in de (langere) kalmere delen. Zo zijn zang en muziek zijn constant in harmonie. De opbrengsten van dit toegankelijke album zullen eerlijk worden verdeeld over twee organisaties: één voor muzikanten en de andere voor (kleine) live producties, die zwaar werden getroffen door de corona crisis. (74/100) (Eigen Beheer)

Tracklist

01.Stillborn

02.Saline (Frost*)

03.The Big Issue

04.When Tomorrow Comes

05.Seen But Never Heard

06.Just Making Shore

07.Red Dust Shadow  (IQ)

08.What About Us?

09.My Suit of Armour (Long Earth)

10.Life & Other Short Stories

Line up

Jon Farley -keys, drums and bass,

Suzi James (Fearful Symmetry)- guitar, e-voilin

Andy Nixon (Freedom To Glide) – guitar

Vocalists:

01. Stillborn: Clare Shorthouse Fowler (Dandelion Charm)

02. Saline: Yael Shotts (Fearful Symmetry)

03.The Big Issue: Mikey Brown (Outside In)

04. When Tomorrow Comes: Elaine Samuels (Kindred Spirit Band)

05. Seen But Never Heard: Martin Haggarty (Long Earth)

07. Red Dust Shadow: Lisa Farley

08. What About Us: Barbie Beck Kelley 

09. My Suit of Armour: Andy Nixon – (Freedom To Glide and Badfinger)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ