Vanha – Melancholia

Facebookrssmail

Op de valreep van 2018 bracht de Zweedse band Vanha eind december hun tweede album ‘Melancholia’ uit via het label Black Lion Records. Tegelijkertijd met de release van het album werd de track ‘Starless Sleep’ op single uitgebracht via Bandcamp.
Vanha is opgericht in 2016 en brachten in december van hetzelfde jaar hun debuut uit getiteld ‘Within The Mist Of Sorrow’. De band is eigenlijk meer een act en bestaat uit slechts twee anonieme bandleden.

Op ‘Melancholia’ brengen de heren een interessante mix van Doom – en Death Metal. Interessant is de opener ‘The Road’, welke begint met een duistere, heavy gitaarriff en een lage mannelijke vocalen. Uitstekend hoe de band het album hiermee weet op te bouwen om vervolgens halverwege de track een aanstekelijke heavy gitaarriff te laten horen. De lage mannelijke vocalen blijven gedurende de track aanhouden en passen perfect bij het tempo en de sound van de opener.

Van een uitstekende kwaliteit zijn de tracks ‘Storm Of Grief’, ‘Starless Sleep’, ‘Your Heart In My Hands’ en ‘Fade Away’.
Op ‘Storm of Grief’ hebben de gruntvocalen zich inmiddels aangediend en weten zich prima te mengen in het uitstekende mid-tempo heavy gitaarspel. Eveneens weten zij keyboard sounds als bridges prima te mixen met de heavy gitaarsound. ‘Starless Sleep’ kent een mooi vioolspel als intro en heeft verder een prima vocalsound die lekker in het gehoor ligt. Een uitstekende keuze als singlerelease.

Bij ‘Your Heart Is In My Hands’ worden de lage mannelijke vocalen afgewisseld met grunts, waarmee de band de vocalsound afwisselend en interessant weet te houden. De sound klinkt echter op deze track iets te rechtlijnig, maar door de uitstekende productie weten Vanha de track interessant te houden. ‘Fade Away’ en ‘Sorrowful’ zijn prima afsluiters met elk hun eigen mid-tempo stijl en variatie in sound door inbreng van de keyboards.

De heren van Vanha laten duidelijk horen dat ze prima weten hoe ze de stijlen Doom – en Death Metal met elkaar op aanstekelijke en afwisselende wijze met elkaar moeten vermengen en weten dit zeer overtuigend te brengen aan de luisteraar. Daarmee vormen de tracks echt een geheel en maken daarmee ‘Melancholia’ tot een interessant album.
Het beluisteren waard voor zowel Death als Doom fans.
(80/100) (Black Lion Records)

 

TRACKLIST MELANCHOLIA

  1. The Road
  2. Storm Of Grief
  3. Starless Sleep
  4. Your Heart In My Hands
  5. Fade Away
  6. The Sorrowful
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ