In Continuum- Acceleration Theory

Facebookrssmail

Na het uiteenvallen van Sound of Contact (= SOC) richtte multi-instrumentalist Dave Kerzner richtte de prog band In Continuum op. Hij nam een paar ex-leden van SOC mee, dit zijn: Randy McStine (tevens The Fringe) en bassist Matt Dorsey. Dit team maakte, met een groot aantal andere muzikanten, het conceptalbum ‘Acceleration Theory’. Dit debuutalbum gaat over een vrouwelijke alien, AlienA (vertolkt door Leticia Wolf). Ze komt te weten dat de aardse mensheid vernietigd zal worden door de ‘Galactic Council’, en gaat naar de aarde om ons te waarschuwen. Ze wordt verliefd Kai, een aardse man. Deze wordt verwoord door Gabriel Agudo (Steve Rothery Band).

‘Crash Landing’ vangt aan met kortdurende space achtige geluiden. Daarna zijn er een flink aantal laagjes in de muziek. De zang zit deels een beetje tussen praten en zingen in. Maar er zijn ook delen waarin de woorden gezongen worden. Voor beide geldt dat het in balans is met de muziek. De details van de strijkers zijn mooi, het gitaarspel (van Steve Hackett) is prachtig. Na een heerlijk instrumentaal stuk volgt een mooi opbouw naar het einde.

Naarmate het album vordert is duidelijk dat we met een toegankelijk prog album te maken hebben. Misschien heb je wat moeite om in het verhaal te komen. Want er zit niet veel dramatiek en/of science fiction geluiden in. De sfeerbeelden zullen hierdoor niet voor iedereen even duidelijk zijn.

‘Racing Through The Past’ is een instrumentaal nummer, en heeft me mij de eerste paar seconden al te pakken. Het voelt mysterieus, en een beetje zweverig, maar dan letterlijk: alsof je door een droom zweeft. Dat ‘zweverige’ valt weg als muziek een meer duistere, donkere wending krijgt, het mysterieuze blijft. Zeker doordat er een stem als instrument toegevoegd is. Het smelt samen met de muziek. Dit nummer loopt over in ‘AlienA’. Haar zang klinkt licht vervormd en vrij ver op de achtergrond. Het past binnen totaalplaatje, maar is wel iets moeilijker te verstaan. Dat komt ook omdat ze een paar zingen in haar eigen, onverstaanbare, taal zingt. Dit mooie duet heeft soms een apart, maar fantastisch ritme door drummer Marco Minneman. Er komen verschillende muziekstijlen voorbij. Over het algemeen hebben deze stijlen op een opzwepend, ‘poppy’ karakter.

‘Meant To Be ‘is een kort nummer met een sferische start, de woorden ‘I remember’ worden een aantal keer herhaald, dit loopt door de gewone tekst heen. Ook hier zijn er een flink aantal laagjes in zang en muziek. Misschien moet je dit album een paar keer luisteren voordat dit alles een beetje op zijn plaats valt. Het geheel zit ingewikkelder in elkaar dan het in eerste instantie lijkt. Dat geldt ook voor ‘Man Unkind’. De stem van Dave vormt een mooie blend met de laagjes in de muziek. Het drumwerk is soms heel subtiel, maar dat is juist het mooie. De viool wordt mooi naar voren geduwd even later volgt een prima onrustig stuk in de muziek, waarna dit nummer eindigt met een fade out.

Zang en muziek zijn niet dramatisch en/of theatraal. Dat biedt misschien weinig ondersteuning van de verhaallijn, maar de teksten maken het wel duidelijk. Bovendien kun je meelezen in het goed verzorgde tekstboekje. Hierin staat nog wat meer uitleg over het verhaal zelf. Er doen diverse fantastische gitaristen aan mee, dat hoor je zeker terug. Je hoort een behoorlijk aantal laagjes, waaronder strijkers. ‘Acceleration Theory’ is een toegankelijk album, dat ingewikkelder is dan dat het lijkt.  Deze twaalf nummers moeten wel even moet groeien.
(78/100) (Eigen beheer)

 

Tracklist Acceleration Theory:

 1. Acceleration Theory 05:12
 2. Crash Landing (feat Steve Hackett) 05:52
 3. I Remember 05:47
 4. Two Moons Setting With The Sun 06:20
 5. Scavengers 03:58
 6. Be The Light (feat Steve Rothery) 04:53
 7. Hands Of Time 11:13
 8. Racing Through The Past 03:12
 9. Racing Through The Past (feat Leticia Wolf) 04:46
 10. Meant To Be (feat Jon Davison) 02:08
 11. Man Unkind 05:50
 12. Banished 03:03

Line up In Continuum:

Dave Kerzner – lead zang, keyboards, akoestisch gitaar.
Gabriel Agudo – leadzang
Randy McStine – gitaar, zang
Matt Dorsey – bas, gitaar, zang
Marco Minnemann – drums

gast muzikanten:
Nick D’Virgilio – drums
John Wesley – gitaar
Fernando Perdomo – gitaar
Steve Hackett – gitaar in “Crash Landing”
Steve Rothery –  gitaar in”Be The Light”
Leticia Wolf – zang
Jon Davison – zang
Joe Deninzon – viool
Kaitlin Wolfberg – viool, altviool
Ruti Celli – cello

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ