CD van de Week: Ancient Bards – Origine (The Black Crystal Sword Saga Part 2)

Facebookrssmail

Het Italiaanse Ancient Bards leverde in 2014 een pareltje af met ‘A New Dawn Ending’ dat meteen het einde van het over drie albums uitgesmeerde verhaal van The Black Crystal Sword Saga vertelde. Met dit album op zak staken zij de Italiaanse grens over om vele zieltjes te winnen door live onder meer te schitteren op festivals als MFVF (2014), FemMe (2016) en eigen tours. Menigeen was zeer onder de indruk van het muzikaal gebodene en vooral de zangkwaliteiten van Sara Squadrani. Een doorbraak lag voor handen maar jammer genoeg bleef het daarna een beetje te lang stil rond de band.

Nu komt daar eindelijk verandering want meesterbrein Daniele Mazza heeft een tweede deel van de saga bij elkaar gepend. Dit levert wederom een zeer hoogstaand spektakelstuk op. Want spektakel weet deze band met hun Epische Symfonische/Bombastische Powermetal verpakt in een fraai fantasy verhaal wel te bieden.

De Powermetal is bij vlagen weer razendsnel en de heldere vocalen van Sara krijgen weer regelmatig tegenwicht van de definitief tot de band toegetreden gitarist Simone Bertozzi. ‘Ne’ de gesproken intro ‘Origine’, dat naar mijn smaak wel wat korter had gemogen, word je met het felle ‘Impious Dystopia’ meteen het verhaal ingezogen.

Het volgende ‘Fantasy Wings’ heeft wat folky invloeden en luistert ook lekker weg, wat weer wordt gevolgd door ‘Aureum Legacy’ dat een wel, voor dit genre, heel herkenbare opbouw heeft. Met ‘Light’ hebben we een, wellicht iets te, zoete ballad die ondanks het voortreffelijke zangwerk van Sara, niet haalt bij ‘In My Arms’ van ‘A New Dawn Ending’.

De navolgende 5 tracks maken echter weer veel zo niet alles goed. ‘Oscurità’ biedt heel veel extra met thrashy blasts, furieus gitaarwerk en grommende vocalen terwijl ‘Titanism’ weer lekker tegendraads catchy hier op volgt. Uiteraard wordt dit epische verhaal afgesloten met een passend slot middels het 15 minuten klokkende ‘The Great Divide’, waarin alle kenmerken nog eens gebundeld worden.

Ancient Bards is gelukkig weer terug van weggeweest en bewijst met hun vierde album toch wel erg gemakkelijk hun muzikale en vocale vakmanschap. De band behoort tot het beste in het genre en het geheel luistert weg als een spannend cinematisch geheel dat nergens verveelt. Qua songs over het geheel iets minder dan de voorganger maar voor de liefhebbers van dit genre verplichte kost. (86/100; Limb Music)

Tracklist Origine (The Black Crystal Sword Saga Part 2):

1. Origine
2. Impious Dystopia
3. Fantasy’s Wings
4. Aureum Legacy
5. Light
6. Oscurità
7. Titanism
8. The Hollow
9. Home Of The Rejects
10. The Great Divide
Part 1 – Farewell Father
Part 2 – Teardrop
Part 3 – Il Grande E Forte Impero

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ