Navarone viert groeiend succes in Vera

Facebookrssmail

Navarone bestaat dit jaar alweer elf jaar – die elf jaar leidden naar de huidige piek waarin de Nijmeegse band zich nu bevindt. Hoewel de band sinds zijn oprichting in 2008 continu ijzersterke platen en singles heeft uitgebracht, bleek de deelname aan de populaire talentenjacht ‘The Voice of Holland’ de écht doorslaggevende factor te zijn in Navarone’s succes. Hoewel Navarone niet won, eindigde de band in de top drie en als gevolg daarvan was de hele tour door Nederland binnen no-time uitverkocht. In het Groningse Vera vierde Navarone de goede afsluiting van The Voice of Holland, het genezen been van drummer Robin en de ongetwijfeld gouden toekomst die de band tegemoet gaat.

De band maakt geen gebruik van een voorprogramma om het publiek alvast op te warmen, maar dat blijkt dan ook niet nodig te zijn; als de band om iets over half tien opkomt en losbarst in ‘The Strong Survive’ zit de stemming er al meteen in. Tijdens een break in het nummer bedankt de band het publiek en proost de zaal toe, om daarna het nummer moeiteloos weer op te pakken. Dat de band ook goed opgewarmd is, blijkt al tijdens het tweede nummer, ‘Showtime’, waarin zanger Merijn van Harens uitzonderlijke bereik al meteen vol tot zijn recht komt.

Door alle drukte het afgelopen half jaar viel het misschien een beetje weg, vertelt Merijn even later, maar de band bracht laatst een nieuw album uit: het volgende nummer, ‘Waste’, komt van dit album en zorgt voor een deinend publiek dat zich vervolgens laat meeslepen door het even opzwepende ‘Snake’. Niet alleen het publiek wordt ingepakt door de muziek; ook de band zelf gaat in de hypnotiserende klanken op en staat headbangend op het podium. De avond wordt gevuld met ‘superoude’ én ‘gloednieuwe’ nummers; bij de klassieker ‘Leave’ komt de kracht en zuiverheid van Merijns stem extra goed naar voren. Na de rustige, akoestische break worden de lichten opnieuw gedimd en wordt de vrolijke noot afgewisseld met wat duisterder tonen; de beklemmende klanken kondigen het nummer ‘Quarter Rest’ aan. Hoewel het effect van de intro wat verloren gaat door het lawaaiige publiek, is het desalniettemin een indrukwekkend nummer.

Dat het publiek bestaat uit echte fans en niet alleen ‘The Voice of Holland’-volgers, wordt duidelijk als Merijn het publiek de laatste zin van ‘December’ laat afmaken; ‘… a darker shade of white’, eveneens de naam van het album uit 2012. Dat de deelname aan het programma toch bijzonder tekenend is voor de identiteit van Navarone, blijkt bij het nummer ‘Perfect Design’, dat de band opnam voor de deelname aan de show. Ondanks het feit dat Navarone op een onbetwist hoogtepunt van zijn carrière en populariteit is beland, doet de band niet aan divagedrag – het afgaan en opnieuw opkomen voor de toegift wordt doelbewust overgeslagen. Na ‘Wander’ en ‘Lonely Nights’, waarin het publiek bijna harder zingt dan de band, wordt er al enthousiast ‘Cerberus’ vanuit de zaal geschreeuwd; eerst volgt nog het nummer ‘Days of Yore’ voor de band dat verzoekje inwilligt en met dit indrukwekkende rockepos de avond eindigt.

Navarone staat al jaren aan de top der Nederlandse rockbands, maar blijft verbazen met zijn dynamische concerten en rauwe, typerende geluid. De kundigheid en het plezier spat van het podium af bij intense jams als ‘Sage’, een minutenlang meesterwerk waarin elk bandlid absoluut alles van zichzelf en zijn expertise geeft. De opstelling met twee gitaristen die de solo’s afwisselen zorgt voor een uitgebreide klank, en de perfecte samenzang die door vier van de vijf bandleden wordt gecreëerd werkt betoverend. Ook in het uitverkochte Vera bewees Navarone waarom de band heel Nederland zo makkelijk kon inpakken; het is dan ook hoog tijd dat Navarone internationaal gaat en zich meet met zijn echte concurrenten op wereldniveau.

Foto’s (c) Anneke Klungers

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ