BOOZE CONTROL – FORGOTTEN LANDS

Facebookrssmail

Midden februari bracht de band Booze Control hun nieuwste album ‘Forgotten Lands’ uit. ‘Forgotten Lands’ is hun debuut op hun nieuwe label Gates of Hell Records. In 2009 werd de Duitse Heavy Metal band opgericht in het plaatsje Braunschweig door Gitarist/Vocalist David Kuri, bassist Steffen Kurth, en drummer Lauritz Jilge. De heren delen een gezamenlijke liefde voor Iron Maiden. Later voegde gitarist Jendrik Seiler zich toe aan de line-up.

Vervolgens brachten de heren twee albums in eigen beheer uit en trokken daarmee de aandacht van Inferno Records. Via dit label bracht Booze Control slechts een album uit getiteld ‘The Lizard Rider’. Na hun vertrek bij Inferno Records bracht de band vorig jaar nog een album in eigen beheer uit. Nu de heren onder de pannen zijn bij Gates of Hell Records is daar ‘Forgotten Lands’. De band greep de nieuwe platendeal aan als een kans om meer te werken aan de kwaliteit van de songs en lyric thematiek.

Dat Iron Maiden een grote inspiratiebron is voor de heren blijkt al direct uit de gitaarsolo op de titeltrack en tevens albumopener ‘Forgotten Lands’. De vocals van David Kuri zijn uitstekend, maar al direct vanaf de eerste noot bekruipt mij het gevoel dat er iets ontbreekt aan de band. De band klinkt zeer zeker niet als een ripp-off van Iron Maiden, maar lijkt net die X-Factor te missen in hun sound waarvan men als luisteraar zegt ‘Dat is Booze Control!’

Tracks als ‘Attack of The Axemen, ‘The Nameless’, ‘Of The Deep’, ‘Spellbound’, ‘Slaying Mantis’, en ‘Playing With Fire’ blijven dat gevoel bij mij houden. ‘The Nameless’ heeft nog een geinige Bassintro, maar dan begint ook de vocale kwaliteit wat minder te worden. Op deze track klinkt de zang wel erg vlak en de uithaal op deze track is matig. ‘Of The Deep’ en ‘Spellbound’ zijn prima mid-tempo tracks met uitstekende gitaarspel en zang. En de tracks ‘Slaying Mantis’ en ‘Playing With Fire’ hebben zelfs een lekker in het gehoor liggende melodie.

Maar toch mis ik iets van eigenheid bij deze band, want tracks als ‘Thanatos’ en ‘Doom of Sargoth’ zijn toch wel erg duidelijke albumvullers. Alleen vind ik het lastig om de band erop te betrappen waar deze gebrek aan eigenheid nou precies aan schort. Afsluiter ‘Cydonian Sands’ is duidelijk een ode aan de bekende Iron Maiden-track ‘Rime of The Ancient Mariner’. Het heeft exact dezelfde opbouw en dat geldt ook eveneens voor de vocalen.

Het is op zich een redelijk album voor liefhebbers van Classic Metal bands, maar zelfs tot het eind aan toe blijft bij mij het gevoel steken dat de band iets mist. En ik kan maar niet uitleggen wat dat precies is. Want alle tracks worden ook prima gespeeld en met de zang is het redelijk gesteld. Lastig om te raten, dus kies ik maar voor de middenweg. (75/100) (Gates of Hell Records)

TRACKLIST FORGOTTEN LANDS:

1. Forgotten Lands
2. Attack Of The Axemen
3. The Nameless
4. Of The Deep
5. Spellbound
6. Slaying Mantis
7. Playing With Fire
8. Thanatos
9. Doom Of Sargoth
10. Cydonian Sands

LINE UP BOOZE CONTROL:

David Kuri – Guitar/ Vocals
Steffen Kurth – Bass
Jendrik Seiler – Guitar
Lauritz Jilge – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ