Vintersea – Woven Into Ashes    

Facebookrssmail

Vintersea is een nog relatief jonge Amerikaanse band. Opgericht in 2014 onder de naam Asterion. Onder deze naam brengen ze in eigen beheer de EP ‘Constellations’ uit. ‘Woven Into Ashes’ is het 3e album van deze getalenteerde band. Het is vrijwel onmogelijk om Vintersea in een muzikaal hokje te plaatsen. Ook op dit album gebeurt er veel, heel veel!                                            

Het album bevat bruutheid verpakt in sterke melodieuze Avantgarde Black Metal afgewisseld met Death Metal passages zoals de eerste 2 nummers ‘Unveiling Light’ en ‘Devil’s Churn’.            Complexere nummers waarvan ‘Parallel Duality’ een mooi voorbeeld is.                  

Dit nummer heeft niet de geijkte couplet, refrein , couplet opbouw maar leunt de eerste 5 minuten op de fantastische cleane vocalen van Avienne Low. Naarmate het nummer vordert wordt het de laatste 2 minuten progressiever met een hoofdrol voor de ritmesectie waarbij Avienne omschakelt van cleane vocalen naar grunts.                

Ook traditionele (Folk) invloeden en bijbehorende instrumenten worden gebruikt wat zeker bijdraagt tot een hogere amusementswaarde. Zo horen we in het middenstuk van ‘Lonesome Tide’ een suling. Dit is een soort fluit die veel gebruikt wordt in de traditionele muziek van Java en Insonesië. Ik vermoed dat dit te maken heeft met zangeres Avienne die afkomstig is uit Maleisië.                            

De ballad ‘Into The Horizon’ is ook erg mooi maar had qua positionering beter als laatste nummer op het album kunnen staan. Zangeres Avienne Low is zonder enige twijfel de sterkste troef van de band en mag zich wat mij betreft scharen tot de beste zangeressen van het genre. Haar cleane zang, hoge screams en grunts zijn van grote klasse en worden schijnbaar moeiteloos afgewisseld.          

Uiteraard is dit niet mogelijk zonder een goede muzikale ondersteuning. De beide gitaristen en ritmesectie spelen eveneens op hoog niveau en hebben zeer zeker progressie gemaakt ten opzichte van het vorige album ‘Illuminated’.                                                  

Ook qua songschrijven zit het wel snor bij Vintersea. Het album bevat weliswaar een aantal langere nummers maar deze zijn goed uitgebalanceerd en niet geschreven ten faveure van het (nutteloos) etaleren van de kwaliteiten van de individuele bandleden.                  

Ik kan ‘Woven Into Ashes’ iedereen aanbevelen die houdt van bands als Oceans Of Slumber en Ne Obliviscaris.   Verdere referentiekaders Aghora, Devin Townsend en af en toe hoor ik dingetjes van The Mars Volta. Dit om nogmaals maar eens de veelzijdigheid van Vintersea te onderstrepen. Om toch nog enigszins kritisch te zijn een punt aftrek voor de matige productie. (82/100) (M-Theory Audio).    

Track List:

1 Unveiling Light (5:22)

2 Devil’s Churn (6:09)

3 Crescent Eclipse (7:43)

4 At The Gloaming Void (5:31)

5 Parallel Duality (7:12)

6 Lonesome Tide (6:04)

7 Into The Horizon (3:51)

8 No Tomorrow (8:49)                                          

Line Up :

Jeremy Spencer – Drums

Jorma Spaziona – Guitars

Riley Nix – Guitars

Avienne Low – Vocals

Karl Whinnery – Bass 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ