Vitesse – From The Stable (The Lost Tapes)

Facebookrssmail

From The Stable (The Lost Tapes)De wonderen zijn de wereld nog niet uit, Er is nieuw materiaal van de band Vitesse uitgekomen. De band is opgericht in 1975 in Amsterdam door Herman van Boeyen en Herman Brood. Rob ten Bokem en Peter Smid werden aan de band toegevoegd en zo was de eerste bezetting een feit. Feitelijk heeft de band bestaan van 1975 tot 1994 en hebben talloze artiesten deel uitgemaakt van de band. Het was een komen en gaan van gitaristen. Het tempo lag ook moordend hoog want er werd zo,n 300 keer per jaar opgetreden. De band was populairder in Duitsland dan in eigen land want na nog 5 niet heel succesvolle albums scoorde de band pas in 1982 hun eerste hit. De grootse hit was de single ‘ Rosalyn’ en ook de opvolger ‘Good Looking’ werd goed ontvangen. Daarna ging het rap bergafwaart, de platenmaatschappij had er geen vertrouwen meer in en in 1994 stopte Herman van Boeyen met de band.

Totdat in 2018 voormalig manager Ton Odijk in de kelder van de Arnhemse stable studio, Waar Vitesse vrijwel alles opgenomen heeft, een heel uitgebreid archief vond van een keur van nederlandse artiesten, waaronder Vitesse. Er zijn zo’n 80 songs boven water gekomen, waarvan er 20 met Herman Brood. Uiteindelijk zijn er op deze cd 19 nummers terecht gekomen.

Op de opener ‘Heaven is on the line’, die ook als single wordt uitgebracht, is het gesproken intro van niemand minder dan Alfred Lagarde. De volgende drie nummers worden gezongen door Jan van der Meij, die na zijn vertrek bij Vitesse de formatie Powerplay oprichtte. Dan is het de buurt aan de meester, maar liefst zeven nummers met lead vocals van Herman Brood. De nummers zijn rauw, ongepolijst en passen prima in het tijdsbeeld. Ook Herman van Boeyen is zeven maal achter de microfoon te horen, waarbij het nummer ‘Whole lot of travelin’ als zeer geslaagd mag worden beschouwd. Het instrumentale ‘Surinam Airways’ sluit het album af. Ik ben benieuw wat er nog meer uit het archief van Roel Toering te voorschijn zal komen. Voor de die hard Vitesse fans is het natuurlijk een monument dat dit uitkomt, maar ik denk dat het Herman Brood legioen hier nog het meest van gaat smullen. (75/100) (O’Dike Records)

Setlist From The Stable (The Lost Tapes):

01 Heaven is on the line
02 Do it
03 Don’t worry
04 First train home
05 Springtime confusion
06 Spine pain
07 Pretty Pamela
08 Back to love
09 Back on the corner
10 Funky beat clean (take 2)
11 Money honey
12 Preoccupied
13 Peter Frost
14 Whole lot of travelin’
15 Screwed blued & tattooed
16 Work it loose
17 Comin’ home
18 Split
19 Surinam airways

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ