Forged in Black – Descent of the Serpent

Facebookrssmail

Deze Britse heavy metal band is gestart in 2013. Hun titelloze debuutalbum werd uitgebracht in hetzelfde jaar, gevolgd door drie EP’s. Vermeldenswaardig is nog dat hun tweede EP, ‘Fear Reflecting Fear’, in 2016 opgenomen werd met de legendarische en vorig jaar te vroeg overleden producer Chris Tsangarides, bekend van onder meer Thin Lizzy, Judas Priest en Black Sabbath and King Diamond. Deze EP’s kregen aardig wat aandacht binnen de scène van de Britse heavy metal en maakten deze nieuwe release mogelijk, hun 2e volwaardige cd dus. Opgenomen in 2018, met producer Romesh Dodangoda, bekend van Bring Me The Horizon, Funeral For A Friend en Bullet For My Valentine. De mooie, typische metal hoes is gemaakt door Dan Goldsworthy (artwork voor Alestorm, Hell, Accept). Zelf vergelijken ze hun stijl met bands als Iron Maiden, Judas Priest, Angel Witch, Candlemass en invloeden van thrash in de trant van bands als Flotsam & Jetsam of een Metal Church. En dat is te horen: donkere, melodische en krachtige zware metalen komen tot u via dit schijfje.

Hoewel een ervaren knoppendraaier verantwoordelijk was, valt als eerste het wat kale en droge geluid op. Past best bij deze metal, maar het wordt wat eenvormig na beluistering van de hele cd. ‘Seek no Evil’ start met een lekkere heavy riff, de zang kan me echter niet overtuigen, al helemaal niet als hij King Diamond-achtige hoogtes opzoekt. Verder is de tekst wat cliché en is het ook een wat eentonig nummer, ondanks een lekkere twinsolo. Tweede nummer ‘One in the Chamber’ is iets afwisselender. Goed gitaarwerk en een Dio-achtig beukend tempo. Mooi drumwerk tijdens de solo’s ook. Het voorzichtige gegrunt voegt weinig toe verder. ‘Shadowcasters’ heeft dezelfde opbouw, maar is wat minder spannend.

De zang van Chris Stoz Storozynski kan me nog steeds niet bekoren. En dat is jammer, want muzikaal is het zeker niet slecht wat Forged in Black brengt. Het snelle titelnummer heeft een lekkere Metallica-achtige riff en aardig refrein. Mooie solo’s weer, zoals op de hele cd. De lange twinsolo doet aan Priest of Accept denken. ‘Palm of Silver’ komt net als veel nummers heel traag uit de startblokken, maar slaat via een vette solo om in een speedmetal nummer. Drummer Kev Rochester speelt wederom overtuigend dubbele bass. Met Andy Songhurst en Chris Bone heeft de band een prima gitaarduo in dienst die ook in dit nummer weer een prachtige dubbele solo spelen. Een opvallend nummer is het dramatische ‘Alphelion Tormentor’ vanwege zijn, nu wel prima gezongen (want iets lager), melodieuze refrein. Hoewel je het op basis van de titel niet zou verwachten is ‘When Hell is Done’ net zo’n melodisch maar zwaar nummer. Mooie overtuigende afsluiter wel.

De band heeft een volwassen en lekker heavy tweede plaat gemaakt met vooral heerlijk gitaarwerk. Echter had deze wel wat meer afwisseling kunnen gebruiken en overtuigt de zanger mij niet in ieder nummer. Ik gun de heren veel succes, maar in deze markt zijn betere bands en releases te vinden. De oversteek naar Europa zien we de band wat dat betreft nog niet snel maken. (70/100) (Fighter Records)

TRACKLIST Descent of the Serpent:

1. Seek No Evil (3:20)
2. One in the Chamber (6:09)
3. Shadowcasters (4:33)
4. Descent of the Serpent (6:02)
5. One Last Sign (5:30)
6. Palm of Silver (4:49)
7. Aphelion Tormentor (5:21)
8. Vendetta (6:05)
9. When Hell is Done (6:19)

LINE-UP Forged in Black:

Chris Stoz Storozynski – Lead Vocals
Andy Songhurst – Guitars
Kieron Rochester – Bass and Vocals
Chris Bone – Guitars
Kev Rochester – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ