Witchwood – Before the winter

Facebookrssmail

Italiaanse rock
De Italiaanse rockscene kent vanaf de vroege jaren ’70 een rijke historie. Een enorme smeltkroes van bands en artiesten als PFM, Dario Mollo, Lacuna Coil, Le Orme en DGM timmert al jaren succesvol aan de weg. Lang niet altijd grote bekendheid buiten het moederland, maar  wel met kwalitatief hoge albums.
Zo ook Witchwood, een band uit de stad Faenza, ontstaan uit de as van cultband Buttered Bacon Biscuits. BBB toerde veelvuldig in Italië en stond in het voorprogramma van grote Engelse rockbands, maar ondanks dat was het verhaal wegens toenemende muzikale meningsverschillen in 2014 over en uit. De gunstige reviews voor hun debuutalbum “From the solitary woods” zorgen ervoor dat vier van de vijf leden besloten om meer muziek op te nemen, nu dus onder de naam Witchwood, dat binnenkort z’n derde album “Before the winter” uitbrengt.  Hardrock met invloeden uit prog-, psychedelische-, southern- en bluesrock zorgen voor een zeer diverse plaat. Opgenomen door muzikanten waarvan sommige al tientallen jaren ervaring hebben opgedaan door deelname aan projecten van  o.a. ex Hawkwind en Delirium bandleden.


Muzikale invloeden
De afgelopen vier jaar werd  veelvuldig opgetreden en ondanks het drukke tijdschema was er ook plaats voor het schrijven van nieuwe nummers….
Vier jaar, een lange periode om aan een plaat te werken, maar het wachten is de moeite waard geweest. “Retro Rock” of zo je wil “Heavy Prog” in optima forma. De 70er jaren worden met een frisse aanpak in ere hersteld en onder het motto “ken je klassiekers” eert Witchwood z’n muzikale voorbeelden zonder ze klakkeloos te kopiëren. Door het regelmatige gebruik van dwarsfluit ademt het hele album een Jethro Tull-sfeer uit. Maar als er één band is die de de muzikale richting op “Before the winter” heeft bepaald  is het Uriah Heep.  Tijdens het intro van de openingstrack ‘Anthem for a child’ moet ik gelijk aan het Heep album “Fallen Angel” denken, nog versterkt door de zang van Riccardo Del Pane, die veel weg heeft van John Lawton’s vocale prestaties van weleer.
De muziek is geproduceerd volgens de nieuwste geluidstechnieken en daardoor een lust voor het oor. Negen nummers komen in iets meer dan een uur voorbij. Lange, complexe tracks die zo kenmerkend zijn voor de jaren ‘70 worden niet geschuwd en vervelen geen moment.

Broodnodige bekendheid
40 tot 50 jaar geleden was er een groot publiek voor dit soort bands en wellicht zou Witchwood toen  een beroemde act zijn geworden. Maar aandacht voor dit genre is tegenwoordig danig geslonken en ondanks het ontbreken van een hit (en dus airplay) verdient de band met dit album een grote bekendheid.  De liefhebbers zullen door deze plaat niet teleurgesteld worden en als je besluit tot aanschaf van de vinylversie krijg je als extra track een Marc Bolan cover cadeau! (85/100) (Jolly Roger Records)

Tracklist

  1. Anthem for a Child
  2. A Taste of Winter
  3. Feelin’
  4. A Crimson Moon
  5. Hesperus
  6. No Reason to Cry
  7. Nasrid
  8. Crazy Little Lover
  9. Slow Colours of Shade
  10. Child Star (vinyl only bonus track)

Line up

Riccardo “Ricky” Dal Pane – vocals, electric and acoustic guitar, mandolin
Andrea “Andy” Palli – drums
Stefano “Steve” Olivi – Hammond, piano, synth & Moog
Luca “Celo” Celotti – bass
Samuele “Sam” Tesori – flute & harmonica
Antonino “Woody” Stella – lead guitar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ