High Reeper – High Reeper

Facebookrssmail

Deze Amerikaanse Black Sabbath adepten hebben High Reeper opgericht in 2016 in Philadelphia, Pennsylvania, USA. In maart 2018 volgde al hun eerste cd, getiteld ‘High Reeper’. Waarna een twee maanden durende Europese tour volgde door met name Italië en Duitsland. En bij elke nieuwe tour hoort tegenwoordig nieuw plaatwerk, dus een kleine twee jaar later ligt hier ‘Higher Reeper’ voor me. De derde heet vast ‘Highest Reeper’… Maar voor het zover is, moeten we het met deze schijf doen.

Voor wie nu al de mannen uit Birmingham mist, kan zijn hart ophalen met deze cd. Vrijwel één op één een kopie van de sound van de eerste periode van Black Sabbath met Ozzy achter de microfoon. Hooguit wat meer hedendaagse stoner en doom-invloeden, maar dat zit hem in de details. Nummers afzonderlijk bespreken zonder te refereren aan de zeventig-er jaren Sabbath is bijna ondoenlijk. Ook de productie van bassist Shane Trimble past helemaal in het retro-plaatje. Zelfs zanger Zach Thomas klinkt enigszins als Ozzy, met zijn herkenbare zanglijnen, alleen net wat minder uniek. De doomy en zware gitaarriffs had Iommi net wat origineler bedacht, maar klinken lekker overwegend lekker vet. De nummers zijn wat eentonig en vervallen na enkele minuten in herhaling. Het ontbreken van zowel echte uptempo-nummers als gitaarsolo’s (en dat met twee gitaristen!) maakt het dat de aandacht langzaam verslapt zo na een nummer of drie.

Gelukkig komt vierde nummer en ballad van de plaat, ‘Apocalypse Hymn’, net op tijd voor de broodnodige afwisseling. Zo’n creepy, duistere song, denk aan ‘Planet Caravan’ van ‘Paranoid’. De tweede helft van de plaat is van hetzelfde doomy laken een pak. Hun eerste cd had tenminste nog wat snellere nummers, dat was hier welkom geweest. Hoewel, laatste nummer Barbarian heeft een mooie opbouw, wat tempowisselingen en zowaar een prima gitaarsolo. Lest best dus. Volgende keer wat meer afwisseling graag heren. Maar zoals gezegd, voor de trouwe Sabbath en doom fans, zeker een band om een keer uit te checken. De mooie, passende hoes mag niet onvermeld blijven. Bij deze. (70/100 – Heavy Psych Sounds Records)

TRACKLIST RITUAL:

1. Eternal Leviathan
2. Buried Alive
3. Bring the Dead
4. Apocalypse Hymn
5. Foggy Drag
6. Obsidian Peaks
7. Plague Hag
8. Barbarian

LINE-UP HIGH REEPER:

Shane Trimble – Bass
Zach Thomas – Vocals
Pat Daly – Guitars
Andrew Price – Guitars
Justin Di Pinto – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ