HOLDING ABSENCE – HOLDING ABSENCE

Facebookrssmail
HOLDING ABSENCE - HOLDING ABSENCE

Het uit Wales afkomstige Holding Absence is een nieuwe speler in het post-hardcore veld. De band bestaat pas sinds 2016, maar heeft voor een band zonder uitgebrachte platen al heel wat bereikt, met name een snel groeiende fanbase en behoorlijk wat podiumervaring. Ze brengen hun self-titled debuutalbum uit op 8 maart via SharpTone Records.

De eerste track ‘Perish’ knalt gelijk lekker binnen – we worden aangenaam verrast met een lekkere productie, knetterstrak drumwerk en een bijzonder prettig stemgeluid. Dit nummer doet bij vlagen denken aan het wat hardere werk van 30 Seconds to Mars en Young Guns. Het tweede nummer ‘Your Love’ is wat rustiger en laat vooral zien dat vocalist Lucas Woodland alle kanten op kan met zijn stem – van gevoelig en klein tot rauw en krachtig. Geen snoeiharde metal, maar zo op het eerste gehoor een zeer interessant album.

Nummer drie op de plaat, ‘Like a Shadow’, maakt duidelijk dat dit album is geschreven met een duidelijk thema – de inspiratie voor de teksten op dit album zijn gevonden in een relatie die langzaam kapot gaat. Een ontzettend goed nummer trouwens – dit nummer zou het meer dan prima doen in een flink stadion. Het is bij het beluisteren van dit nummer eigenlijk niet te geloven dat deze band pas ruim twee jaar bestaat – en al helemaal niet dat de bandleden allemaal nog vrij jong zijn. ‘Track You are Everything’ sluit perfect aan op de vorige, en laat ook hier en daar invloeden horen van bands als Radiohead en My Bloody Valentine, maar er blijft een lekker ruig randje als rode draad doorheen lopen. Nogmaals ben ik verrast over het bereik van de zanger, vooral in de stukken waar hij flink uitpakt en doet denken aan de beroemde uithalen van Oliver Sykes (Bring me the Horizon).

Dit valt eigenlijk weg in het volgende nummer, ‘Marigold’. Een klein en fragiel liedje, maar het komt niet samen als geheel. Het is op zich een aardig nummer, maar valt eigenlijk helemaal weg tussen de parels die op deze plaat staan en geven het idee dat je opeens naar een ander album luistert. Door wat teveel effecten in het nummer en een te groot contrast met de andere nummers valt deze track muzikaal gezien toch een beetje tegen.

Gelukkig volgt hierna een van de beste nummers van het album, ‘To Fall Asleep’. Dit nummer kan ik persoonlijk 30 keer achter elkaar luisteren zonder er moe van te worden. Deze band bewijst echt een strak geheel te zijn, waarbij het klinkt of de band al jaren samen speelt. Het volgende nummer, ‘Monochrome’ is ook weer een sterk staaltje muziek maken – er zit zoveel energie in en dat hoor je duidelijk. Je kunt de drive en eerlijkheid van de muziek zo goed horen. Als ze dit live ook waarmaken, gaan ze het heel ver schoppen.

‘A Godsend’ is het volgende rustigere nummer op het self-titled album, en dit nummer komt veel beter uit de verf dan de vorige ballad. De vocals zijn een stuk zekerder en samen met het muziekspel komt er echt een mooi, samenhangend geheel uit. ‘Last of the Evening Light’ is het volgende nummer, wat qua geluid een beetje een mengelmoes is van alles wat we tot nu toe hebben gehoord. Een solide track. Als we het einde naderen van het album, krijgen we nog een nummer genaamd ‘Purge’ voorgeschoteld, vergezeld door het allerlaatste nummer ‘Wilt’. Deze tracks hadden wat mij betreft ook samengevoegd kunnen worden, met name omdat ‘Purge’ een erg kort nummer is en qua tekst en gevoel goed aansluit bij ‘Wilt’. Purge is een soort overgangsnummer en voelt als een intro voor het nummer ‘Wilt’.

Dat laatste nummer zit vol emotie, en dat is een van de dingen die ik het sterkst vind op dit album. Het album staat als een huis en is behoorlijk gelikt qua productie, maar klinkt tegelijk ook ontzettend rauw, eerlijk en persoonlijk. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat dit een hele grote band kan gaan worden, dit album is zo ontzettend goed en bijzonder, ik durf eigenlijk wel zo vroeg in het jaar te zeggen dat dit hét album van 2019 is. (96/100) (SharpTone Records)

TRACKLIST HOLDING ABSENCE

 1. Perish
 2. Your Love
 3. Like a Shadow
 4. You are Everything
 5. Marigold
 6. To Fall Asleep
 7. Monochrome
 8. A Godsend
 9. Last of the Evening Light
 10. Purge
 11. Wilt

LINE UP HOLDING ABSENCE

Lucas Woodland – Vocals

Scott Carey – Guitar

Chris Smitheram – Guitar

James Joseph – Bass

Ashley Green – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ