Iron Griffin – Curse of the sky

Facebookrssmail
Iron Griffin – Curse of the sky

De Finse muzikant Oskari Räsänen is zo’n 10 jaar actief in de Finse metalscene met zijn band Mausoleum Gate en heeft daarmee in 2014 en 2017 2 albums uitgebracht. Wat surfend op internet is het moeilijk een idee te krijgen over de kwaliteit van deze albums, want de 1 kraakt de band helemaal af, terwijl een ander dit juist geweldig vind.

Räsänen houdt blijkbaar niet van stil zetten en richt naast Mausoleum Gate zijn eenmansproject Iron Griffin op. Na een EP in 2017 benut hij de zomer van 2018 om te werken aan een full-album. Met als tekstueel thema de middeleeuwen wordt zangeres Mija Tiljander ingehuurd om de vocalen voor dit album te verzorgen, hetgeen ze volgens de bio in slechts 2 dagen gedaan heeft.

Tijdens het 1e nummer Reign of thunder (intro Prelude vat ik niet op als een nummer) valt al snel de retro  productie op de bio lezende moet dit ook de bedoeling geweest zijn en gesteld kan worden dat Räsänen hier goed in geslaagd is. Na beluistering van het gehele album is duidelijk dat de gewenste thematiek goed is terug gekomen in de nummers en dat de stijl muziek zich tussen folk en jaren ’70 hardrock begeeft en bij tijd en wijle wat van Led Zeppelin weg heeft. De zang is vaak op het verhalende af. De nummers zijn overwegend midtempo, naar het einde van het album wel de uptempo-nummers Curse of the sky en Dawn of struggle, welk nummer ook fraaie basriffs bevat. Afsluiter is de ballad To the path of glory en daarmee dan ook gelijk wat meer richting folk gaat.

Mocht de beschreven retro-stijl je aanspreken, kun je dit album best eens gaan beluisteren. Als niet-ingewijde en ook niet direct fan van deze stijl is het moeilijk om een gefundeerde waardering te geven, maar na een paar luisterbeurten kan wel gezegd worden dat dit album prima zal wegluisteren als je lekker wilt ontspannen, ben je wel fan van deze stijl dan zal de waardering wellicht een stuk hoger kunnen uitvallen. (70 /100) (Gates of hell records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ