Beyond The Black – Hørizøns

Facebookrssmail

De symfonische metal formatie uit Duistland genaamd Beyond The Black gaat lekker en ook in 2020 komt er een album uit van de groep. De naam van deze plaat is een stuk korter dan de twee voorgaande, ‘Hørizøns’.

Beyond The Black werd in het jaar 2014 te Mannheim geboren. Bij de oprichting bestond de band uit Jennifer Haben achter de microfoon, Nils Lesser en Christopher Hummels op gitaar, Michael Hauser op de keys, Erwin Schmidt met de bas en Tobias Derer op de drums. In het begin van hun carrière mochten ze al op tour met een grote naam in de metal wereld, Saxon.

Twee jaar later echter kregen de fans van de band toch een klap te verwerken toen bekend werd gemaakt dat Jennifer Haben als enige overbleef van de originele line up. De rest van de band werd in 2016 vervangen. Gelukkig zorgde het album ‘Heart Of The Hurricane’ uit 2018 ervoor dat de fans opgelucht konden ademhalen.

Diezelfde fans zijn over de tot dusver uitgekomen singles nou niet echt te spreken. Vooral is er veel kritiek op de eerste single ‘Misery’. Dit is voor vele veel te commercieel, veel te poppy. Daar valt wel iets voor te zeggen, maar is dit een slecht nummer? Integendeel, het is inderdaad niet een nummer wat Beyond The Black goed zou representeren kijkend naar de rest van hun repertoire. Wel kan dit juist zo een nummer zijn waardoor er een ander publiek naar zich toe trekken die dan weer de rest van hun werk wil gaan onderzoeken.

Derde single ‘Wounded Healer’ krijgt gelukkig een stuk positievere reacties. Op dit nummer is dan ook een special guest te horen. Niemand minder dan Elize Ryd van Amaranthe zingt een liedje mee. Deze pakt prima uit. De stemmen van Haden en Ryd gaan goed samen.

Laten we als laatste ‘Marching On’ en ‘You’re Not Alone’ er nog even uitpakken. Op deze nummers laat de ”nieuwe” gitarist Chris Hermsdörfer zien wat voor lekkere solo’s hij kan produceren.

Over het algemeen genomen is dit album, wat de die hard fans al opmerkten, wat meer commercieel. Een stapje terug in de symfonische elementen en wat scheutjes meer van de melodische rock en commerciële stapeltjes. Met ‘Hørizøns’ richt Beyond The Black zich op een breder publiek en toch blijven ze bij hun signature stijl, al is het in mindere maten dan de vorige albums. Met 13 nummers is het album wel wat aan de lange kant. Sterker nog, het is té lang. Drie nummers minder was aangenamer geweest. Vrij achteraan het album staat nog een prachtige ballad die zeker de moeite waard is.

Laten we alsjeblieft stoppen met een band volledig af te kraken als deze eens probeert iets anders te doen. Doen ze dat niet krijgen ze weer commentaar dat de muziek steeds hetzelfde is. Het is juist goed en mooi om te zien dat een band of artiest breder probeert te denken in hun muziek. Ja, ooit is het ook niet zo’n goede keuze en klinkt het niet meer samenhangend of zijn de nummers gewoon niet sterk. Beyond The Black laat hier zien van meerdere markten thuis te zijn en doet het met deze aanpak zeker niet slecht. Ook deze nummers zitten prima in elkaar, alleen is het niet helemaal zoals we van ze gewend zijn. Alleen voor de volgende, alsjeblieft wat minder nummers. (78/100) (Napalm Records)

Tracklist:

1.   Horizons   
2.   Misery   
3.   Wounded Healer   
4.   Some Kind Of Monster   
5.   Human   
6.   Golden Pariahs   
7.   Marching On   
8.   You’re Not Alone   
9.   Out Of The Ashes   
10. Paralyzed   
11. Coming Home   
12. I Won’t Surrender
13. Welcome To My Wasteland   

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ