Fleshgod Apocalypse – Veleno

Facebookrssmail

Fleshgod Apocalypse is een Italiaanse symfonische Death Metal band opgericht in 2007. Met hun eerste en enige demo ‘Promo’07’ wordt de interesse gewekt van diverse platenmaatschappijen. Na een korte tijd op het Nederlandse(!) Indie label Neurotic Records te hebben gezeten, tekent Fleshgod Apocalypse bij Candlelight Records voor Europa en bij Willowtip Records voor Noord-Amerika. Hun debuutalbum ‘Oracles’ komt uit in 2009 en oogst wereldwijd goede kritieken. In mei 2011 tekenen ze bij Nuclear Blast Records en brengen ze hun 2e album ‘Agony’ uit. Met dit album vestigt Fleshgod Apocalypse zich definitief in de eredivisie van het genre. Hun unieke stijl van brute Death Metal gecombineerd met klassieke invloeden wordt doorgetrokken op de albums ‘Labyrinth’ (2013) en ‘King’ (2016).

Belangrijkste man bij Fleshgod Apocalypse is alleskunner Francesco Paoli. Tot 2010 was hij ook nog zanger bij Hour Of Penance maar deze band verlaat hij om zich volledig te richten op Fleshgod Apocalypse echter niet als zanger maar als drummer. Grootste verschil met voorganger ‘King’ is dat zanger/gitarist Tommaso Riccardi ontbreekt. Vanwege persoonlijke redenen verlaat hij in 2017 de band. Op Veleno is Francesco Paoli geswitcht van drums naar zang en de gitaarpartijen worden nu waargenomen door Fabio Bartoletti. De drumpartijen op Veleno speelt Francesco Paoli overigens ook nog. Live worden de honneurs waargenomen door David Folchitto maar of hij vast bandlid is weet ik niet.  

‘Veleno’ (is Italiaans voor Venom) klinkt als een klok, iets wat ook wel een vereiste is voor deze muziek. Het productieproces heeft zo’n 3 maanden geduurd en dat is te horen. Het ‘Metal’ gedeelte van het album is opgenomen in Rome met Marco Mastrobuono met wie ze op ‘King’ ook al hadden gewerkt. Het orkestrale gedeelte en arrangementen zijn opgenomen in Perugia onder supervisie van de Deen Jacob Hansen die het complete album ook heeft afgemixt. Verder doen er op dit album een strijkkwartet, klassiek Percussionist en een Barokkoor mee. Verdere gastmuzikanten zijn Maurizio Cardullo (Doedelzak) en Daniele Marinelli (Mandoline). De arrangementen waar toetsenist Francesco Ferrini verantwoordelijk voor is zijn op dit album beïnvloed door de componisten Paganini, Bach en Mozart. Het artwork is verzorgd door Travis Smith die ook al hoezen voor onder andere Opeth en Overkill heeft gemaakt.

‘Veleno’ is in alle opzichten een stap vooruit. Het bevat nummers die de bestaande fanschare tevreden stelt, zoals openingstrack ‘Fury’ en ‘Carnivorous Lamb’. Tegelijkertijd bevat het album ook nummers die de potentie hebben een nieuw publiek aan te spreken. Nummers die ik er uit wil pikken zijn ‘Monnalisa’ voorafgegaan door het intro ‘The Praying Mantis Strategy’. Fans van Cradle Of Filth en Epica zullen hier zeker wat mee kunnen. ‘Absinthe’ is het beste voorbeeld van Fleshgod Apocalypse ‘nieuwe’ stijl. Op dit nummer wordt het gaspedaal niet constant volledig ingetrapt en de ‘cleane’ zang van bassist Paoli Rossi contrasteert mooi met de grunts van Francesco Paoli. Nog een hoogtepuntje is de ballad ‘The Day We’ll Be Gone’ met een hoofdrol voor sopraan zangeres Veronica Bordacchini. ‘Veleno’ is een echt groei album dat bij iedere luisterbeurt beter wordt. Fleshgod Apocalypse consolideert met ‘Veleno’ haar status als grootmeester van de Symfonische Death Metal en met nummers als ‘The Day We’ll Be Gone’ en ‘Absinthe’ hebben ze ook de kans om een nieuw publiek aan te spreken.

(88/100)(Nuclear Blast Records)

Tracklist: Veleno

1 Fury (4:39)
2 Carnivorous Lamb (4:40)
3 Sugar (4:17)
4 The Praying Mantis Strategy (1:04)
5 Monnalisa (5:24)
6 Worship And Forget (4:33)
7 Absinthe (6:09)
8 Pissing On The Score (4:30)
9 The Day We’ll Be Gone (5:58)
10 Embrace The Oblivion (7:50)
11 Veleno (2:42)  

Line Up: Fleshgod Apocalypse

Francesco Paoli – Vocals, Guitars, Drums
Paoli Rossi – Clean Vocals, Bass
Francesco Ferrini – Piano
Veronica Bordacchini – Soprano Vocals
Fabio Bartoletti – Guitars

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ