Hootenanny Freaks – Freakshow

Facebookrssmail

Eind Maart brengt de Hardrockband Hootenanny Freaks hun debuutalbum ‘Freakshow’ uit. De band komt uit Finland en debuteerden in 2013 met de EP ‘Hootenanny Freaks’, gevolgd door een tweede EP in 2016 genaamd ‘Rebel Soul’. Een aantal tracks van deze EP’s zijn terug te vinden op hun debuut in een remixuitvoering en een liveversie als bonustrack.

De sound van de band is te omschrijven als 70’s Rock n Roll. De band opent lekker met de track ‘Jake Brake’ met lekkere gitaarriffs. Hootenanny Freaks-vocalist Pepe Taminen heeft een heerlijk zuivere stem om naar te luisteren.

‘Brooder’ heeft een refrein met een hoog meezinggehalte en titeltrack ‘Freakshow’ heeft haast een Judas Priest-achtige sound in de stijl van het album ‘Turbo'(1986). Track ‘Eileen’ heeft die typisch swingende 50’s Rock ‘n’ Roll vibe en zou een uitstekende radio airplay track kunnen zijn.

‘Two Down’ zorgt voor een interessante afwisseling op ‘Freak Show’ door een Ierse Folkgitaarsound met een lekkere Punkyvibe zoals de luisteraar die wellicht kent van een band als The Dropkick Murphys. Een lekker opvoerende drumbeat aan het einde rond de track vrolijk af.

‘Whatever’ is een opvallende track door het gebruik van een keyboardsound als intro. Enigste smet op de plaat is de ballad ‘Breakaway’. Rockballads is een stijl wat Taminen niet echt ligt en hierop zingt hij erg vals. De gitaarsolo is echter uitstekend.

Onbegrijpelijk zijn ook de toevoegingen van de remixuitvoeringen en de livetrack. ‘Storm is Rising en ‘Rebel Soul’ lijken duidelijk het doel te hebben om als singles te worden uitgebracht. Jammer, want juist de albumtracks zijn betere singles dan deze remixen. ‘Rebel Soul’ klinkt verdacht veel hetzelfde als ‘Sad Man’s Tongue’ van hun Deense collega’s Volbeat. Als Hootenanny Freaks deze track op single zou uitbrengen dan bestaat de kans groot dat de band gezien gaat worden als een Volbeat-rip off. Geheel onterecht, want Hootenanny Freaks klinken in de verste verte niet als Volbeat. Aan de track ‘Mean Man Killer’ kun je nauwelijks horen dat deze live is opgenomen. Alleen aan het einde hoor je een publiek meejuichen. Eveneens weet de band tijdens de track de livevibe niet echt over te brengen.

‘Freakshow’ is een uitstekend debuut van een band die lekkere Rock ‘n’ Roll maken. Hootenanny Freaks zou uitstekend passen in een festival line-up zoals Helldorado. De band weet op hun debuut een interessante sound neer te zetten die zeer afwisselend is en hebben prima songs. Duidelijk is te horen dat Hootenanny Freaks een breed scala heeft aan invloeden en dit ook verwerken in hun sound. Van Classic Heavy Metal en Stoner Rock tot aan Ierse FolkPunk en 50’s Rock ‘n’ Roll. Deze band heeft heel wat te bieden en daarom is hun debuut zeer zeker een luisterbeurt waard voor de liefhebbers van Orange Goblin, Peter Pan Speedrock, en Zeke.

(90/100) (Secret Entertainment)

Tracklist Freakshow

1. Jake Brake
2. Brooder
3. Freakshow
4. Breakaway
5. Killer Joe
6. Eileen
7. Two Down
8. Whatever
9. Storm is Rising (Remix)
10. Rebel Soul (Remix)
11. Mean Man Killer (Live)

Line Up Hootenanny Freaks

Marko Kuurne – drums
Pepe Tamminen – vocals 
Esko Kemell – guitar 
Aapo Häyrinen – guitar and keyboards
Marko Leino – bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ