Mauricio Ibáñez – A Dream Inside of a Dream

Facebookrssmail

Sommige muzikanten brengen soloalbums uit, wat echt een one man project is. Dit geldt ook voor Mauricio Ibáñez uit Santiago (Chili). Zijn invloeden lopen uiteen van Blackfield naar Dream Theater en van alles wat ertussen zit. ‘A Dream Inside of a Dream’ is zijn vierde album, waarop zijn brede invloeden terug te horen zijn. De muziek is soms dromerig, maar er zijn ook donkere en zwaardere delen in te vinden.

Het album start dromerig met ‘The Color of the Air’. De toegevoegde ‘ruisende’ geluiden en andere extra’s zijn best aardig, maar houden iets te lang aan. Het gaat ten koste van de dromerige sfeer van dit instrumentale nummer.

In ‘Empty Room’ valt het lichte Spaanse accent van Mauricio toevallig meteen op door het eerste woord “Nothing”. Zijn stem klinkt een beetje nasaal. Dit is een rustig nummer waarin (akoestisch) gitaar en overige muziek vrij aardig in evenwicht zijn. Het geluid van ‘strijkers’ is mooi toegevoegd. Als Mauricio wat meer gespeeld had met vertragingen, en/of een minimalistisch stuk had ingelast, had dit nummer zeker indruk gemaakt.

‘Memories’ is meer rockend. Weer zijn er een aantal herhalingen in de muziek. Het ‘drumwerk’ is in bepaalde delen te eenvoudig van opzet. Bovendien is het geluid te kil. De lage diepe bastoon klinkt groezelig. De flinke lap tekst wordt in een vrij hoog tempo gezongen. Doordat de zinnen in ongeveer hetzelfde tempo en volume gezongen worden, komen de woorden niet helemaal tot zijn recht.

In ‘Shadows’ doet Mauricio zichzelf eigenlijk te kort. De ‘drums’ zijn namelijk te luid ten opzichte van het gitaarspel. In dit verder mooie nummer, schrijft hij duidelijk dingen van zich af. Hij geeft ons hiermee een kijkje in zijn leven.

‘Dream Devourer’ heeft een gave start. Daarna is de opbouw iets te voorspelbaar, want de wendingen verlopen over het algemeen volgens een vast patroon. Het gave gitaarspel had meer naar de voorgrond gemogen. Een goede opbouw naar het einde ontbreekt.
‘Black Holes in the Sky’ is een puur, instrumentaal nummer met een duidelijke opbouw naar het einde.

Na enkele ‘pianoklanken’ raken de eerste woorden van het klein gespeelde en gezongen ‘The Day You Stop Caring’ mij. Met zijn breekbare zang stelt hij zich kwetsbaar op. Het gitaarspel is zeer goed toegevoegd! De opbouw naar het einde is vrij summier, maar verder is dit een mooi nummer.

Na een ‘drumloos’, sferisch intro van ‘Cloudburst’, valt de kille klank van de drums op.  Toch trekt het goede gitaarspel mijn aandacht. Dan lijkt dit nummer te eindigen, maar het is een gave wending. Wat een verrassing, dit had vaker gemogen! De sfeer van het begin van dit nummer keert terug. Het einde is vrij onverwacht.  

Bij enkele nummers miste ik een gefundeerde structuur.  Met ‘A Dream Inside of a Dream’ stelt Mauricio zich kwetsbaar op, dat is knap. Sommige delen hadden kleiner gespeeld mogen worden, dan hadden de gevoelige teksten meer impact gehad. Jammer dat hij zijn mooie gitaarspel niet vaker naar de voorgrond geduwd heeft. Hierin is hij iets te terughoudend geweest. De afwisseling tussen vocale en instrumentale nummers is prima. Last but not least, het tekstboekje ziet er prima uit. Ook dat heeft Mauricio zelf gemaakt. Daar kunnen veel bands een voorbeeld aan nemen. (75/100) (Eigen beheer)

Tracklist: A Dream Inside of a Dream

1. The Color of the Air 04:14
2. Empty Room 04:41
3. Memories 04:24
4. The Wind Flows 02:02
5. Blackened Soul 05:38
6. Shadows 03:18
7. Dream Devourer 03:21
8. Run Like Hell 03:20
9. Not Today, Nor Tomorrow 04:23
10. Black Holes in the Sky 02:36
11. The Day You Stop Caring 02:59
12. Cloudburst 05:15

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ