FOREST OF SHADOWS – AMONG THE DORMANT WATCHERS

Facebookrssmail

Afgelopen december bracht Forest of Shadows hun derde studio album uit getiteld ‘Among The Dorman Watchers’.
Forest of Shadows is een Death Metal/ Doom project van de Zweedse muzikant Niclas Frohagen.
Begonnen als eenmansproject in 1997, maar pas een jaar later begon Forest of Shadows pas echt vaste vormen aan te nemen toen Frohagen met muzikant Micce Andersson in 1998 begon samen te werken.
Sindsdien bestaat Forest of Shadows uit een routinerende line up met verschillende muzikanten, maar de twee genoemde heren vormen de harde kern van het project.

Na een fiks aantal demoreleases en een EP zag pas in 2004 hun debuutalbum ‘Departure’ het levenslicht.
Net als hun debuut, verscheen ook de opvolger ‘Six Waves of Woe’ (2008) Beiden via het label Firedoom Records.
Daarna zat Forest of Shadows ruim 10 jaar zonder label, om vervolgens hun derde langspeler bij hun huidige label uit te brengen.

Met een flinke growl opent Forest of Shadows het album met de track ‘Self Inflicted Torment’. Wat meteen opvalt is inderdaad de interessante mix tussen Death en Doom stijl. Direct na de growl onder heavy gitaarsound worden de cleanvocals ingezet onder begeleiding van een atmosferische gitaarsound en keys. Als bridge heeft de band echt een werkelijk schitterende akoestische gitaarriff en eveneens geldt dit voor het verdere gitaarwerk. In een mooie, melodieuze gitaarriff weet Forest of Shadows de luisteraar in melancholische atmosferen te brengen.

En ook tracks als ‘Drowned By Guilt’, ‘Lost Within’, en ‘Dogs of Chernobyl’ blijken vooral qua productie van een zeer hoogstaande kwaliteit te zijn. De band speelt afwisselend, zowel stevig als atmosferisch en melodieus.
‘Drowned By Guilt’ heeft qua sound een 80’s Doomvibe met mooie, gelijkmatig gitaarspel en een prettige growl vocalsound om naar te luisteren die lowkey blijft. ‘Lost Within’ heeft een mooi synthesizerintro ondersteund door een melodieuze gitaarriff.
Wat opvalt gedurende de tracks is de prettige vocalsound, zowel in de stijl van growlen als cleanvocal. En dat maakt het album interessant om naar te luisteren. Bovendien valt het op dat Forest of Shadows duidelijk veel geluisterd heeft naar vele jaren 80’ Doombands en misschien zelfs wel Pure Gothic groepen zoals Bauhaus.

Gedurende het luisteren blijft het niveau van het album zeer hoog.
Op tracks als ‘We, The Shameless’, ‘Lullaby’ en ‘Yours To Devour’ is er qua sound weinig vernieuwends aan de horizon, maar door de hoge productiekwaliteit blijft het album nog steeds boeien.
Rustige ballads zijn weggelegd op het album in de vorm van de tracks ‘We, The Shameless’, en ‘Lullaby’.

Afsluiter ‘Yours To Devour’ gooit nog even de stevigheid erin.
Maar is daarmee juist de perfecte afsluiter, omdat er anders dan iets teveel rustige tracks achter mekaar geprogrammeerd zouden zijn. Met deze stevige track weet Forest of Shadows juist de luisteraar tot het einde toe de aandacht vast te blijven houden.

Een interessant schijfje voor de fans van Anathema, Type O Negative, en Paradise Lost. En ik durf zelfs te zeggen dat fans van 80’s New Wave/ Pure Gothic bands als The Cure en Bauhaus zelfs hier iets mee kunnen. Het gitaarwerk op een aantal tracks heeft hier en daar een duidelijke jaren 80’stijl. Prima muziek, waar weinig op aan te merken valt.
En dat is toch ook weleens goed in dit land van zoveel meningen…

(90/100) (Inverse Records) 

TRACKLIST AMONG THE DORMANT WATCHERS

  1. Self Inflicted Torment
  2. Drowned By Guilt
  3. Lost Within
  4. Dogs Of Chernobyl
  5. We, The Shameless
  6. Lullaby
  7. Yours To Devour

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ