Grand Magus – Wolf God

Facebookrssmail

De Zweedse band Grand Magus is ontstaan in 1996 en opereerde toen nog onder de naam Smack. Onder deze naam brachten ze een 3-track demo uit in 1999. Na het uitbrengen van deze demo zochten ze een naam die beter bij de gespeelde muziek paste en werd de naam verandert naar Grand Magus. Ze tekenen een deal bij Rise Above en voor dat label nemen ze onder de productionele begeleiding van Dismember drummer Fred Estby hun gelijknamige debuut op in 2001.

In 2002 houdt JB ook de microfoon vast bij mede Stoner-Rockers Spiritual Beggars. Grand Magus blijft echter wel zijn prioriteit. In 2010 verlaat hij Spiritual Beggars als de microfoon wordt overgenomen door de Griek Apostolos Papathanasio. In datzelfde jaar stapt Grand Magus over naar Roadrunner Records om te beginnen aan hun 5e album ‘The Punishing Hammer Of The North’. De Spiritual Beggars-connectie blijft in stand wanneer drummer Ludwig Witt Grand Magus komt versterken in 2012. In datzelfde jaar stapt de band over van Roadrunner naar Nuclear Blast voor wie ze tot nu toe ‘The Hunt’ (2012), ‘Triumph And Power’ (2014), ‘Sword Songs’ (2016) en dan nu hun negende werkstuk ‘Wolf God’ opnamen.

Verantwoordelijk voor de geweldige productie is Staffan Karlsson die al eerder samenwerkte met Arch Enemy en u raadt het al: Spiritual Beggars. Ook een compliment voor Anthony Roberts die verantwoordelijk is voor de fraaie hoes. Het album is opgenomen ‘live’ in de studio en de meeste nummers schijnen in één take te zijn opgenomen. Dit is ook wel te horen, het album klinkt authentiek en warm. Iets waar het tegenwoordig nog al eens aan ontbreekt en wat deze muziek eigenlijk wel nodig heeft. Het album opent met ‘Gold And Glory’, wat een lang intro is met een Middeleeuws/Game Of Thrones-achtig sfeertje.

Hierna knalt Grand Magus er meteen stevig in met ‘Wolf God’; luister naar die machtige openings-riff! Hierna wordt het gaspedaal flink ingetrapt met ‘A Hall Clad In Gold’ dat gevolgd wordt met het geweldige Candlemass-achtige ‘Brother Of The Storm’. Hierna komt het zwakste nummer van het album ‘Dawn Of Fire’, wat klinkt als een slecht Manowar nummer. De band herpakt zich weer met ‘Spear Thrower’. ‘To Live And To Die In Solitude’ is een stoer strijdlied dat doet denken aan Manowar met Stoner/Doom invloeden.

‘Glory To The Brave’ verrast vervolgens compleet met een voor Grand Magus onorthodox drumpatroon gecombineerd met de kenmerkende lompe riffs van JB is dit samen met ‘Brother Of The Storm’ het beste nummer van het album. ‘He Sent Them All To Hel’ ademt jaren ’80 en had niet misstaan op een album van Motley Crue of Dokken. In ‘Untamed’ kent dit album een waardige afsluiter.

Pluspunten : – de geweldig vette productie plus de ‘vibe’ van het album. Je kunt horen dat de nummers in een jam zijn opgenomen – de variëteit van het gebodene. Deze schijf biedt voor ieder wat wils. Minpunten : de ietwat simpele teksten en refreinen die af en toe ook nog vele malen herhaald worden – de krappe speeltijd van nog geen 40 minuten. Ook dit album gaan we terugzien in mijn jaarlijst. (87/100) (Nuclear Blast)

Tracklist

1 Gold And Glory (intro) (2:17)
2 Wolf God (3:49)
3 A Hall Clad In Gold (5:01)
4 Brother Of The Storm (3:15)
5 Dawn Of Fire (5:12)
6 Spear Thrower (2:55)
7 To Live And To Die In Solitude (3:41)
8 Glory To The Brave (5:15)
9 He Sent Them All To Hel (3:37)
10 Untamed (3:45)

Line Up

Janne ‘JB’ Christoffersson – Guitar/Vocals
Mats Heden Skinner – Bass  
Ludwig Witt – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ