FyreSky – The Grand Illusion

Facebookrssmail
fyreSky - the grand illusion

Soms kan iets je verrassen en in de muziekwereld gebeurt dat maar al te vaak. Een verrassing is de Gothic Rockband FyreSky en hun debuut ‘The Grand Illusion’. Al eerder verscheen halverwege april de track ‘Pieces (Hit The Floor)’ op single. In 2017 won de band het Undiscovered Live Music Project 2017, wat ertoe leidde dat de band in hetzelfde jaar The Main Stage op het Village Green Festival mocht openen. Daarna volgde nog enkele tours als support act met o.a. The Heretic Order en Sick ‘n’ Beautiful. Vorig jaar nam de band de tijd om te werken aan hun debuut en op 31 mei is ‘The Grand Illusion’ verschenen.

Het album opent meteen met ‘Pieces (Hit The Floor)’ en is een rustige albumopener en tevens een prima singlekeuze. Een mooi pianospel als outro sluit deze track mooi af. De vocalsound van zanger Gabriel Valentine heeft iets weg van wijlen Joy Division-zanger Ian Curtis. Alleen dan wat poppier en minder zwaar. Maar Valentine heeft een prima vocalstem en de band speelt prima en heeft een interessante sound met zeer zeker een eigen stijl. Qua melodie en speelstijl heeft de band wat weg van de Finse Gothic-Rock band The 69 Eyes.

Tracks als ‘Through The Looking Glass’, ‘Pleasure For Pain’, ‘The irrefutable Thruth’, en ‘Spectre’ worden vooral gekenmerkt door een afwisselende sound met voor elk wat wils. Bij ‘Through The Looking Glass’ gaat het album direct na de opener nog niet meteen helemaal los, maar kent wel een verrassende vocale uithaal. Met ‘Pleasure For Pain’ komt het stevigere werk pas aan bod. Deze track kent een prima gitaargroove die lekker stevig klinkt en op de track ‘The Irrefutable Thruth’ laat FyreSky keyboardist Sam Layzell een mooie keys soundeffect horen en bovendien kun je het refrein lekker meezingen. Gek genoeg heeft de melodie op ‘The Irrefutable Thruth’ iets weg van de song ‘The Beautiful People’ van Marilyn Manson.

Maar de tracks ‘Carpe Noctem’ en ‘Lost To The Light’ zijn beiden direct mijn persoonlijke favorieten en dat is te danken aan het prachtige piano – en vioolspel. Bovendien kent ‘Carpe Noctem’ een schitterende gitaarsolo van gitarist Kris ‘EK 13’ White. ‘Lost To The Light’ is meer een kleine intieme pianoballad en hierop zijn de vocals van Gabriel Valentine pas echt op z’n best. Een mooie track, welke misschien iets beter had gepast tegen het einde van het album wat betreft de tracklist.

Titeltrack ‘The Grand Illusion’ met vrouwelijke achtergrondvocalen is duidelijk een radiosingle, maar is minder sterk dan de huidige. ‘Invocation’ opent met echo-vocalen onder een bassriff die mij nogal op de zenuwen werkt en deze track is dan ook de enigste die voor mij de plank misslaat.
Het mystieke effect is dan ook slechts een poging tot en brengt het gevoel en de sfeer ervan totaal niet over. Gelukkig maakt ‘Ashes’ het weer ruimschoots goed en de mystieke opbouw is daarop veel beter geslaagd. Afsluiter ‘Echoes of The Sun’ is een mid-tempo track, welke beter van plek had kunnen ruilen op de tracklist met ‘Lost To The Night’. ‘Echoes of The Sun’ heeft een Pure Gothic vibe en dat maakt het op zich nog tot een redelijke afsluiter, maar de pianoballad zou beter passen in het geheel qua sound.

FyreSky maakt een aangename mix van Gothic, Rock, Pop, en New Wave die zeer toegankelijk is voor een breed publiek. Van de doorgewinterde rocker tot de nieuwe generatie die net een beetje ‘into Rock beginnen te raken. FyreSky kan je dus gerust een stepping-stone band noemen, want fans van deze band kunnen makkelijk via Fyre Skye doorstromen naar bijvoorbeeld Delain of Within Temptation of Nightwish. Wie een echte Pop-Rock album had verwacht komt met dit album bedrogen uit. ‘The Grand Illusion’ kent uitstekende songs en heeft een fijn gitaarspel, aangename melodieën, en een prima vocalsound met voldoende afwisseling. Bovendien weet de band de energie op dit album goed te doseren. Een uitstekend debuut. (87/100) (Eigen productie)

TRACKLIST THE GRAND ILLUSION

Pieces (Hit The Floor)
Through The Looking Glass
Pleasure For Pain
The Irrefutable Thruth
Spectre
Carpe Noctem
Lost To The Light
The Grand Illusion
Invocation
Ashes
Echoes of The Sun

LINE UP FYRESKYE

Gabriel Valentine – Leadvocals & Guitar
Kris ‘EK 13’ White – Bass Guitar & Backing Vocals
Sam Layzell – Guitar, Synths, programming & Backing Vocals
Ryaan Sandham – Drums & Backing Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ