Jess By The Lake – Under the Red Light Shine

Facebookrssmail
Jess By The Lake -   Under the Red Light Shine

Wederom een album van een Scandinavisch female-fronted retro bluesrockband. Na de afgelopen maanden al het Zweedse The Riven en het Noorse Pristine besproken te hebben, is het nu tijd voor een qua sound zeker vergelijkbaar project uit Finland: Jess By The Lake. Dit blijkt een eerste album te zijn van de frontvrouw Jasmin Saarela van de iets heaviëre, maar zeker zo retro klinkende band Jess and the Ancient Ones. Blijkbaar kon Jasmin is de drie albums met deze muzikanten haar ei niet helemaal kwijt en dit heeft geresulteerd in deze ‘Under the Red Light Shine’. 

Het eerste dat opvalt is dat de dame een erg lekker in het gehoor liggende stem heeft die wel wat doet denken aan Elin Larsson van het vergelijkbare Zweedse Blues Pills. De titelsong opent de cd relaxt. Jasmin zingt losjes en zuiver. De sound staat duidelijk met beide benen in de 60-er en 70-er jaren. Heel heavy is het niet, het Hammond orgel heeft een net zo grote rol als de gitaar. Maar het draait om de zang hier, die ligt dan ook erg voorin de mix. Het nummer ontplooit zich langzaam tot een lekkere meezinger waarin de muzikanten enigszins los gaan. Mooi begin. ‘Freezing Burn’ is wat meer piano georiënteerd en klinkt wat psychedelischer. ‘The Wait’ is wat trager en rustiger, maar zit mooi in elkaar en is prachtig gezongen wederom.

‘Halo’ start met een alleen door piano ondersteunde Jasmin en heeft zo’n nachtclub sfeertje, een beetje jazzy ballad is het, zonder dat die jazz-invloeden vervelend worden. Het nummer ontwikkelt zich tot een meer dreigend, aanzwellend nummer. Mooi! ‘Nightmare’ is wat meer gitaargeoriënteerd en wat sneller en komt meer in de buurt van een Blues Pills. Mooie zanglijnen en dito refrein. Gitaarsolo’s schitteren helaas door afwezigheid, dat paste blijkbaar niet in het plaatje van miss Saarela. Het dik zeven minuten durende ‘Legacy Crown’ heeft weer dat occulte retro jaren 70 sfeertje. Percussie zet de sfeer en koren ondersteunen de zangeres naar een mooi uitbundig slot. Lekker opgebouwd nummer, al mis ik een herkenningspunt of terugkerend refrein hier. ‘My Hands’ is een stuk lichtvoetiger met een rechttoe rechtaan ritme en eenvoudig chorus. Wat weirde gitaar soundscapes vervangen de solo, apart. Niet mijn favoriet trouwens. Dat is afsluiter en langste song (8.30 min) ‘Interstellar’ wel. Heel klein beginnend met lang intro en zang over een klein gitaartje, groeit dit psychedelische nummer langzaam naar een prachtig gezongen rocker, hoewel, echt heavy wordt het nooit, dat past ook niet bij deze plaat. 

De kennismaking met zowel zangeres Jasmin Saarela als haar soloproject Jess By The Lake is mij prima bevallen. Mooie, smaakvolle, ingetogen retro rock, wat lekker wegdraait en volop afwisseling biedt. Voor de gemiddelde Rockmuzine-lezer wellicht aan de introverte en rustige kant, maar voor de liefhebbers van de eerder genoemde Scandinavische bluesrock bands zeker een aanrader. Prachtige hoes ook, ze heeft haar looks ook nog mee.   
(82/100 – Svart Records)

TRACKLIST

01. Under The Red Light Shine
02. Freezing Burn
03. The Wait
04. Halo (Ghosts In The Flames)
05. Nightmare
06. Legacy Crown
07. My Hands
08. Interstellar

LINE-UP

Jasmin Saarela -Vocals, electric guitar, vurlitzer
Aapo Kauppinen -Electric guitar, backing vocals 
Heikki Leppäjärvi -Bass, backing vocals 
Marianne Heikkinen -Drums, backing vocals
Ethel Seppälä -Keyboard, backing vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ