Terra Nova – Raise your voice

Facebookrssmail

Terra Nova – Raise your voiceTerra Nova is een Nederlandse classic rockband. Ze hebben zich laten beïnvloeden door onder andere: Boston, Asia en Van Halen, hierdoor ontstaat er een mix van hard, soft en melodisch rock. ‘Raise your voice’ is hun zevende album.

Fred Hendrix heeft een lekkere rock stem, hij zingt duidelijk. Een enkel woord, zoals crying spreekt hij wat vreemd uit. De woorden ‘Breathe in, breathe out’ worden door de backing vocals meegezongen. Live gespeeld nodigt dit uit om massaal mee te zingen. De tekst is beetje clichématig, dat maakt het meezingen wel zo gemakkelijk. Dit openingsnummer zit vrij eenvoudig in elkaar, de positieve vibe komt goed naar voren.

Ook ‘Be Who You Are’ heeft een positieve tekst, volgens mij wordt dit een optimistisch klinkend album. Tijdens een instrumentaal stuk laat Gesuino Derosas heerlijk gitaarspel horen. De toetsen zorgen voor een wegstervend eind.

Voor sommige rock liefhebbers is het geluid misschien aan de fletse kant, de rock dondert niet, maar is een beetje poppy van opzet. Daardoor is het toegankelijk voor een breder publiek. De structuur van de nummers (couplet-refrein) draagt bij aan de toegankelijkheid. Grote verrassingen blijven achterwege, de positieve boast blijft. Als ik deze stijl in drie woorden moet omschrijven kies ik voor ‘feel good rock’.

De titeltrack heeft een prima rockende start. Binnen het nummer zelf zijn er weinig veranderingen in tempo en volume. Net als de voorgaande nummers luistert ook dit nummer makkelijk weg. In een heerlijk instrumentaal stuk zitten enkele verrassingen, deze had ik graag vaker gehoord. Even is er een verandering, maar het opzwepende karakter is gebleven. Dan keert het pakkende refrein op een voorspelbare manier terug.

‘The Other Side’ start met pianoklanken, deze missen de warme sound. Maar die warme sound hoor je wel in de stem van Fred, hij is hier woord voor woord te verstaan. De muziek neemt in volume en tempo toe, dat haalt iets te veel aandacht weg van de zang. Het gitaarspel is net te kort om zich onder mijn huid te nestelen. De achtergrondzang zit echt op de achtergrond, toch is het prima toegevoegd. Als de opbouw van deze ballad minder voorspelbaar was, had het me zeker geraakt. De tekst mag dan wat zoet zijn, maar is wel met gevoel gebracht.

Na een paar rockende nummers is er opnieuw een ballad: ‘Am I The Man’. De stem van Fred heeft raakvlakken met de ‘oudere’ stem van Dave Coverdale (onder andere Whitesnake). De gevoelige tekst is geloofwaardig gezongen, en wordt ondersteund door een klein beetje muziek. Fred stelt zich kwetsbaar op, zijn woorden zijn misschien een beetje zoet, maar lijken recht uit het hart te komen. Pas na zo’n 1.40 minuten pakt Hans In ‘T Zandt zijn drumstokken erbij, hij drumt een eenvoudig mid tempo. Het instrumentale stuk is ingetogen, dit past bij het geheel. Vlak voor het einde hoor je leuke details op de cimbalen, dan sterft het mooi weg.

In ‘It’s Gonna Be Allright’ hoor je de stem van de achtjarige Jenna, de dochter van Fred. Ook deze bonustrack is een happy song.

De opbouw van deze twaalf nummers is eenvoudig en vrij voorspelbaar. Als je gestrest bent of slechte zin hebt, zet dan ‘Raise your voice’ op, en dit gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. Deze ongecompliceerde en onvervalste (pop)rocknummers blijven lang in je hoofd hangen. Bovendien zingen ze vrij gemakkelijk mee. Live gespeeld zal dat nog meer impact hebben, Terra Nova zal de boel vast op stelten zetten. (74//100) (Melodic Rock Records)

Track listing:

1. Breathe In Breathe Out
2. Be Who You Are
3. Rain
4. Don’t You Walk Away
5. Raise Your Voice
6. Better Days
7. The Other Side
8. Blue Light
9. Rock ‘N’ Roll Hero
10. Trouble
11. Am I The Man
12. It’s Gonna Be Allright (ft. Jenna)

Line up Terra Nova:

Fred Hendrix – zang
Ron Hendrix – keyboard
Gesuino Derosas – gitaar
Hans In ‘T Zandt – drums

Gastmuzikant:
Jeroen Bos- bas

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ