Suicide Silence – Suicide Silence

Facebookrssmail

Suicide Silence is een Amerikaanse deathcore band opgericht in 2002. De debuutplaat ‘The Cleansing’ verscheen in 2007, een bruut snelle plaat met smerig schreeuwende vocalen. Twee platen volgden via Century Media en op 1 november 2012 sloeg het noodlot toe, zanger en mede oprichter Mitch Lucker overleed op 28 jarige leeftijd aan de verwondingen van een motor ongeluk. Na een jaar van rouw vond de band in Hernan “Eddie” Hermida van All Shall Perish een nieuwe vocalist. De band tekende bij Nuclear Blast en in 2014 verscheen ‘You Can’t Stop Me’. Deze plaat klinkt minder bruut en snel en luidde een nieuw tijdperk van Suïcide Silence in. Op 24 verscheen de vijfde langspeler ‘Suicide Silence’, wederom via Nuclear Blast Records.

Het album opent met het nummer ‘Doris’, een nummer dat al eerder als 360° video verscheen. Onmiddellijk wordt duidelijk dat de band een andere weg is ingeslagen. De “clean vocals” van Hernan “Eddie” Hermida klinken verrassend, de loodzware riff en de verschillende breaks zijn gebaseerd op pure metalcore. Bij het volgende nummer ‘Silence’ gaat het tempo er flink uit en vraag je voorzichtig of we hier nog wel naar Suïcide Silence luisteren. ‘Listen’ gaat bij kans nog wat verder met dramatische klinkende vocalen en melodieus gitaarwerk.

Het meest opmerkelijke nummer is toch wel ‘Dying In A Red Room’. Een heuse Suicide Silence ballad! Dit is toch even flink “out of the box”. Het nummer is zeker niet slecht en klinkt verrassend en vernieuwend maar is zeker niet iets dat je van de voormalige deathcore formatie verwacht. Het tempo komt niet meer terug en nummers als bijvoorbeeld ‘The Zero’ of ‘Conformity’ klinken zo “mainstream” dat het album nog wel eens verrassend kan gaan scoren bij het grote publiek. Het afsluitende ‘Don’t Be Careful You Might Hurt Yourself’ kent nog wat up-tempo stukken die kortstondig neigen naar het oude werk.

De vijfde langspeler van Suicide Silence voldoet allerminst aan de verwachtingspatronen. Een verkeerde plaat is het niet, na een paar luisterbeurten weet de plaat voorzichtig te imponeren. De gemiddelde metalcore / nu-metal fan weet hier wel raad mee. Zij die het brute en meer up-tempo werk van de band waarderen zullen hier waarschijnlijk afhaken.

(80/100, Nuclear Blast Records)

Tracklist:
1. Doris 4:27
2. Silence 4:40
3. Listen 5:32
4. Dying In A Red Room 4:45
5. Hold Me Up Hold Me Down 5:18
6. Run 4:25
7. The Zero 4:53
8. Conformity 5:53
9. Don’t Be Careful You Might Hurt Yourself 4:20

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ