EdgeOverEdge-EdgeOverEdge

Facebookrssmail

De basis van EdgeOverEdge wordt begin jaren 90 gelegd wanneer Matthew Austin en Zachary Lyon elkaar leren kennen op High School en merken dat ze dezelfde muzikale interesses delen. Ze spelen samen op school en schrijven ook al wat nummers die ook op dit album terechtkomen. Van optreden komt het niet en de wegen scheiden zich tijdelijk. Drummer Zachary Lyon richt zich op zijn project Blood Red Moon; Een progressieve Rockband waarbij hij naast dat hij alle nummers schrijft ook de Lead-gitarist is. Hierna richt hij CMND op, nadat de bassist deze band verlaat benadert Zachary zijn oude schoolvriend Matthew om de openstaande vacature op te vullen. CMND valt uiteindelijk ook uit elkaar en de 2 high-school vrienden besluiten door te gaan onder de naam EdgeOverEdge met als 3e bandlid Matthew’s zoon Quentin op bas. In deze samenstelling bestaat deze Amerikaanse band nu zo’n kleine 3 jaar.

Nu over naar de muziek. De band heeft hun debuut zelf geproduceerd en had dit misschien beter aan een echte producer over kunnen laten. Het album klinkt niet slecht maar het is mij allemaal wat te gruizig en dof. Het had wat mij betreft wat meer mogen knallen. De muziek van EdgeOverEdge valt moeilijk in een hokje te stoppen. Het is een mix van Sludge/Doom/Goth/Prog en zelfs 80’s (Hair)Metal. Als ik dan toch een paar bands als referentiekader moet noemen. Galactic Cowboys, Mastodon, Nine Inch Nails en Type O Negative. Maar ook mensen die niet van deze bands houden kunnen met dit album ook uit de voeten omdat ieder nummer compleet anders is.

Het album opent sterk met het energieke ‘Status Quo’ wat me erg aan Galactic Cowboys doet denken, super heavy met melodieuze zanglijnen. The ‘Prince And The Prophet’ is een sleazy Blues nummer. ‘Embrace The Darkness’ is afwisselend heavy, swingend en progressief en  is 1 van de sterkste nummers van het album samen met afsluiter ‘Mountain Breather’. ‘Bitch Of The Bunch’ is een redelijk recht toe recht aan Sludge Metal nummer. ‘The Greeter’ is een vrij lang nummer wat het vooral moet hebben van de sfeer en emotie, een rustpuntje in het midden van het album.

Kickin’ It Down’ is een straight forward rocksong zonder al te veel poespas. ‘Long Time Comin” swingt en groovet als een malle en klinkt weer compleet anders dan de rest van het album. Vervolgens krijgen we ‘The Devil’s In The Details’, een dansbaar heavy rock nummer met een Pantera-achtig middenstuk. ‘Our Time’ is een kort (Hair)Metal nummer, dat uitnodigt tot meezingen. Zoals al eerder vermeld is afsluiter ‘Mountain Breather’ één van de betere tracks van dit album. Zeer heavy met progressieve invloeden, het doet me een beetje aan Mastodon denken.

Conclusie : wanneer je van muziek houdt waar je geen etiketje op kunt plakken en waarbij geen enkel nummer op elkaar lijkt moet je dit album zeker een kans geven. Muziek voor de avontuurlijke luisteraar. (88/100) (Sliptrick Records)

Track List

1 Status Quo (3:29)
2 The Prince And The Prophet (3:09)
3 Embrace The Darkness (5:05)
4 Bitch Of The Bunch (3:28)
5 The Greeter (6:10)
6 Kickin’ It Down (2:36)
7 Long Time Comin’ (3:10)
8 The Devil’s In The Details (3:11)
9 Our Time (2:39)
10 Mountain Breather (5:27)

Line Up

Matthew Austin- Lead Vocals/Guitar
Zachary Lyon-Drums/Vocals/Electronics
Quentin Austin-Bass/Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ