Picture – Wings

Facebookrssmail

In een ver verleden waren de lp’s ‘Picture 1’ (met de ‘hit’ ‘Bombers’) en ‘Heavy Metal Ears’ te vinden in vrijwel iedere hardrockende Nederlandse platenkast. Met ‘Diamond Dreamer’ uit 1982 maakte de band zelfs een klassieker, prachtig ingezongen door de Israëlische Schmoulik Avigal, die daarna vertrok naar Horizon. Ware ‘Godfathers of Dutch metal’, met 41 jaar op de teller, mogen we ze dus wel betitelen lijkt me, deze Picture. Al zijn 10 studio-albums in zo’n lange tijd nou ook weer niet heel productief. De band heeft dan ook ontelbare personeelswisselingen gekend, maar is sinds 2016 weer bijeen in de originele samenstelling, aangevuld met gitarist Appie de Gelder. 

Het nieuwe album ‘Wings’ is gestoken in een mooie opvallende hoes, mede ontworpen door gitarist Jan Bechtum. De plaat telt 10 classic rocknummers die niet al te ver afliggen van de eerste 2 platen, mede te danken aan het herkenbare stemgeluid van Ronald van Prooijen. Eén en ander ligt met name in het Saxon straatje, een band waarmee men vroeger ook getourd heeft. ‘Line of Fire’ opent met een lekker vlotte riff en mooi twin gitaarwerk. Helemaal accentloos zingt Ronald niet, maar dat doet weinig afbreuk aan de muziek gelukkig.

Titelnummer ‘Wings’ bevat veel toetsen en beukt wat trager. ‘Little Annie’ en ‘Is it Real’ gaan, net al enkele andere nummers, wat gebukt onder erg simplistische teksten; al maken meer rockbands zich daar schuldig aan natuurlijk. Het zingt wel makkelijk mee. En ook weer lekker (twin)gitaarwerk, zoals in eigenlijk alle nummers. Bechtum is duidelijk een erg ondergewaarde gitarist. Als Biff ‘Blown Away’ had gezongen, was het een typisch jaren 80 Saxon nummer geweest, maar klinkt lekker wel. Hetzelfde geldt voor ‘Never Enough’ eigenlijk, dat een intro heeft dat aan ‘Dallas 1 PM’ doet denken. Fijne rocker wel verder, met aanstekelijk refrein. ‘Still Standing’ vertelt in 3 minuten de roemruchte historie van Picture. De 7 minuten durende, bijna proggy afsluiter beschrijft de hersenbloeding die bassist Rinus Vreugdenhil enkele jaren geleden trof. Het sfeervolle tussenstuk leidt een lekker heavy einde van de plaat in. Mooi nummer!  

Al met al heeft Picture een fijne plaat gemaakt waarmee men weer gerust op tour kan. Qua zang had het hier en daar ietsje beter gekund, maar verder wordt er prima gemusiceerd en klinkt hij lekker direct. Prima productie van een zekere Jonathan Merrelaar. Misschien niet de meest hippe band, maar toch een stukje vaderlandse rockgeschiedenis. Ik ga de band zeker live uitchecken als de mogelijkheid zich voordoet. 
(78/100) (Pure Steel Records)

TRACKLIST 

1. Line Of Life
2. Wings
3. Little Annie
4. Is It Real
5. Blown Away
6. No Place To Hide
7. Empty Room
8. Never Enough
9. Still Standing
10. Stroke     

LINE-UP 

Ronald van Prooijen – vocals 
Jan Bechtum – guitars 
Rinus Vreugdenhil – bass 
Appie de Gelder – guitars, keyboard 
Laurens “Bakkie” Bakker – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ