Skelator – Cyber Metal

Facebookrssmail

Al 20 jaar actief in de metalwereld, maar schrijver dezes had nog niet eerder van Skelator gehoord. De band komt uit de Amerikaanse Bay Area en is de eerste tien jaar van haar bestaan onderhevig aan flink wat bezettingswisselingen, welke er voor zorgen, dat er alleen wat demo’s en een EP geproduceerd worden. Maar als er dan eindelijk wat consistentie in de lineup komt, volgt ook het eerste album in 2008. Vervolgens wordt er elke twee jaar trouw een nieuw album geproduceerd, om na 2014  wel weer te stokken. Nu na vijf jaar pauze verschijnt dan het vijfde album van Skelator ‘Cyber Metal’

Als het openingsnummer ‘Cyber Samurai’ van start gaat, bemerk je al snel dat de stijl van de band een mix is tussen heavy en power metal, dus geen thrash als je die conclusie getrokken had na het gelezen hebben dat de band uit de Bay Area komt alsmede het logo. Het nummer luistert instrumentaal lekker weg, flink tempo, goede gitaarriff, lekker twin gitaarwerk en ook een fijne gitaarsolo, alles ondersteund door een goede ritmesectie en een uitstekende productie. Dissonant is echter wel de zang van Jason Conde-Houston (oprichter en enige nog originele bandlid), bij met name de hoge tonen komt deze regelmatig een soort van afgeknepen over en klinkt het niet fijn of misschien zelfs wel vals duidelijker gesteld. Maar er zullen ook luisteraars zijn welke hier geen problemen mee hebben.

De andere nummers zijn een goede mix tussen mid/uptempo songs en een enkele snelle, zoals ‘Akira’. Opvallend is het laatste nummer, ‘Psychic silver wheels’, hetgeen in het instrumentale deel en ook tijdens de lage zang behoorlijk veel van een Saxon-nummer weg heeft en daarmee net wat anders klinkt als de andere nummers. Waar de teksten over gaan, laat zich niet moeilijk raden met de titel van het album.

Instrumentaal dus een prima album, maar zoals gezegd trekt de zang het nivo van dit album flink naar beneden. Heb je geen problemen met deze zang, dan kun je zeker zo’n 10 a 15 punten bij de eindscore optellen. (72 /100) (Gates of hell records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ