Sworn In – All Smiles

Facebookrssmail

Het Amerikaanse gezelschap Sworn In brengt hun derde album ‘All Smiles’. Waar de voorganger ‘The Lovers / The Devil’ (2015) niet door iedereen met het zelfde enthousiasme werd ontvangen als hun debuut ‘The Death Card’ (2013) ligt er voor de heren dus een uitdaging om zichzelf te verbeteren.

Het album wordt geopend met ‘Make It Hurt’ waar de heren voorafgaand aan de album release een video van uitbrachten. Het nummer zit vol agressie, maar komt chaotisch over. Het gebrek aan samenhang nodigt eigenlijk niet uit om dit album verder te luisteren. Op zichzelf zijn de muzikanten best goed. Zware baslijnen van Derek Bolman, agressieve gitaarriffs van Eugene Kamlyuk, goede mean vocalen van zanger Tyler Dennen. De band heeft best veel in huis. Dat blijkt ook in ‘Don’t Look At Me’, echter is het gebrek aan samenhang zo afleidend dat ook dit nummer moeilijk te behappen is. Het lijkt een crossover tussen metalcore en mathcore maar mist dan weer net dat briljante wat mathcore geniaal kan maken.

De behoefte naar een sterker geheel neemt toe en in ‘All Smiles’ lijkt daar eindelijk meer rekening mee ghouden te worden. De opbouw is logisch. Het gebruikt van effecten op de vocalen in de intro speelt hier een grote rol in. Ondanks de harde beukende stukken, zijn er stukken toegevoegd met clean vocals die daadwerkelijk binnen het totaal plaatje passen. Dit lijkt er meer op. Ook in het nummer ‘Cry Baby’ lijkt er meer een geheel te zijn. Helaas is de break raar ingemixed. Het tempo gaat daadwerkelijk omhoog met rappende agressieve vocalen. Dit past totaal niet binnen de sfeer van het nummer. Het gitaarspel in dit nummer is hard, maar ook verhalend en dat houdt met name het refrein nog overeind.

Ondanks de harde en chaotisch klanken is de ‘Smiling Knife’ op zichzelf best een redelijk nummer. Met lekkere groovende gitaren. De harde breaks zijn welliswaar de oorzaak voor het nodige tempo verlies maar werken niet storend. In ‘Closer To Me’ ligt de nadruk in de intro op de clean vocalen en dit werkt bijna bevrijdend. Het zorgt voor meer melodie en de overgangen naar de hardere stukken met de mean vocals zijn beter ingemixed. Het is nog geen topnummer maar wel een van de betere op het album. Als afsluiter brengen de heren ons ‘Cross My Heart’. De intro is rustig. Maar als een sloopkogel door een betonnen wand is daar de overgang naar harde rammende chaos. Vervolgens mixen ze er “gewoon omdat het kan” een stuk clean met iets wat moet doorgaan voor melodie doorheen. De samenhang in dit nummer is ver te zoeken. Het gebruik van vreemde effecten maakt het er niet beter op. Helaas, op het moment dat je als luisteraar net een iets positiever gevoel begon te krijgen over dit album wordt er afbraak aan het geheel gepleegd. ‘Cross My Heart’ is mogelijk het slechtste nummer op het album en laat je met een verwarde indruk achter.

Sworn In brengt met ‘All Smiles’ zeker geen top album uit. Het is binnen het genre metalcore echt niet ongebruikelijk om veel tempowisselingen en overgangen te gebruiken. De heren van Sworn In lijken hiermee een stap verder te willen gaan maar slaan de plank voledig mis. Het resultaat is een slordig gemixed album waarbij de individuele talenten van de muzikanten volledig ondersneeuwen in de beukende chaos die overblijft.

(40/100, Spinefarm Records)

Tracklist:
• Make It Hurt
• Don’t Look At Me
• All Smiles
• Helluputmethru
• Mirror Fear
• Puppeteer
• Cry Baby
• The Smiling Knife
• Dread All
• Closer To Me
• Cross My Heart

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ