SIXforNinE -Parallel Universe

Facebookrssmail

De alternatieve metal/prog rockband SIXforNinE werd 8 jaar geleden opgericht in Athene. Hun debuutalbum, ‘Sixfornine’, kreeg lovende reacties. Nu is de opvolger ‘Parallel Universe’ uit. Deze gaat a capella van start, de woorden zijn strak gezongen. Binnen 10 seconden komt de metal erbij, de ritmesectie komt hier goed naar voren.

De zang klinkt vervormd, het tempo in muziek ligt hoog. Als het tempo zakt en de muziek vriendelijker van karakter wordt, zijn de woorden van Fotis Benardo wel goed te verstaan. Vlagen van ritme en melodie blijven al snel in je hoofd kleven. Na een heerlijk instrumentaal stuk is er een gave rust van enkele seconden. Vlak voor het einde keert de vervormde zang nog even terug. De geluidskwaliteit is goed, maar er had meer verschil mogen zitten in de zwaardere stukken en de wat meer ‘vriendelijke’ delen. Dan had ‘Every Cloud Has A Silver Lining’ de impact gehad die hij verdient.

Ook in ‘Life‐Devouring Demons’ klinkt de zang regelmatig vervormd, daarnaast heeft de muziek soms een wat merkwaardige klank. Het past wel bij demonen, maar niet iedereen zal dit waarderen. Deze tweede track eindigt wel super vet! Het intro van ‘Bullet Off Its Course’ is geweldig. De bas van Herc Booze is lekker aanwezig. De stem van Fotis komt hier mooi tot zijn recht.

Het tempo wordt opgekrikt tot een pakkende snelheid.  Live gespeeld zal het helemaal opzwepende werking hebben. De snaren zijn zwaar bespeeld, daar heeft ook gitarist George Kapa zijn aandeel in.  De vocale uithalen van Fotis zijn licht schor, wat heeft hij een mooie stem! Grote verrassingen blijven uit, maar toch klinkt het lekker. Het fraaie, aparte begin van ‘More Than Words Can Say’ is te kort om de spanning op te bouwen. De verandering naar de (rock)metal verloopt niet soepel.

De verdere wendingen verlopen wel goed, zang en muziek passen goed bij elkaar. Fotis maakt indruk met zijn veelzijdige zang. De gestapelde stemmen zijn prima toegevoegd. Pete Outfox laat een lekker portie drumwerk horen.

‘Counting Stars (A Parallel Universe)’ heeft een mooie melodie en tegelijkertijd ook een aangenaam lazy ritme. Dit kabbelt zo een tijdje op ongeveer dezelfde manier voort. De stem van Fotis is vriendelijk van kleur, dit past bij de dromerige melodie. Er lijken wat psychedelische invloeden in verwerkt, tempo en volume blijven rustig en redelijk gelijkmatig. Langzaam wordt het iets zwaarder, groezeliger. Stukje bij beetje wordt het tempo opgevoerd. Dan ineens… is er de metal, inclusief grunts, top gedaan! Even blijft muziek wat steviger, dan is er een terugkeer naar rustige zang en muziek. Dit loopt mooi heen en weer in de koptelefoon, er zijn meerdere stemmen te horen. Vlak voor het einde is de zang a capella, met wegstervende echo. Wat een mooie track!

 De snaren hebben in ‘Meditation : HyperJam’ een heerlijke groezelige klank. Toch is de zang meestal vriendelijk van toon, al zitten er ook enkele goed geplaatste schreeuwen tussen. De veranderingen in tempo en volume vloeien in elkaar over. Dit laatste nummer heeft een mooi, plotseling einde.

 Er zijn voldoende tempo en volume wisselingen, maar ze zijn nogal eens voorspelbaar. Er mist soms een net wat finesse in de opbouw. Toch zit het geheel ingewikkelder in elkaar dan dat het in eerste instantie lijkt. Door de vleugjes psychedelica, stoner/doom die in de rock/metal verwerkt zitten is er wel de veelzijdigheid.  Diverse nummers bevatten rusten. De zang is veelzijdig en bestaat zowel uit cleane zang als grunts. Basliefhebbers komen door de vette bas grooves niks te kort. De toegankelijke structuur maakt dat ‘Parallel Universe’ lekker weg luistert. Het is uitnodigend om de volumeknop verder open te zetten. (83/100) (Eclipse records)

 Tracklist:

1 Every Cloud Has A Silver Lining
2 Life‐Devouring Demons
3 Bullet Off Its Course
4 Never Ending Road
5 More Than Words Can Say
6 Counting Stars (A Parallel Universe)
7 Out of the Blue
8 Sea of Lies
9 Meditation : HyperJam

Line up:

Herc Booze – bas
Fotis Benardo – zang
George Kapa – gitaar
Pete Outfox – drum

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ