Steel Panther – Heavy Metal Rules

Facebookrssmail
Steel Panther - Heavy Metal Rules

Steel Panther, als er één band is waarvoor geldt love ’em or hate ’em dan is het deze wel. Een tussenweg is er niet. Niet iedereen is gecharmeerd van de humor en over de top persiflage van de jaren 80 hairbands. Prik je door deze gimmick heen en neem je alle cliché’s met een grote kruiwagen zout kun je genieten van het onmiskenbare muzikale vakmanschap van dit 4-tal, want hun instrumenten beheersen en goede nummers schrijven kunnen ze.

Het zijn dan ook alle 4 ervaren muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Zanger Michael Starr (echte naam Ralph Saenz) heeft zelfs nog een blauwe maandag bij LA Guns gezongen en is nog te horen op de in 1998 uitgebrachte EP Wasted. Gitarist Satchel (echte naam Russ Parish) is afgestudeerd op het befaamde G.I.T., was gitaarleraar en heeft onder andere samengewerkt met Paul Gilbert (Racer X) en heeft ook een tijdje deel uitgemaakt van Rob Halford’s band Fight waarmee hij het fantastische album ‘War Of Words’ heeft opgenomen. In de beginjaren 2000 had hij ook nog zijn eigen band The Thornbirds waarin onder andere ook drummer Darren Leader nu beter bekend als Stix Zadinia en Armored Saint gitarist Jeff Duncan deel van uitmaakten. Het CV van bassist Lexxi Foxx (echte naam Travis Haley) is iets minder indrukwekkend maar ook deze man weet hoe hij zijn instrument moet bespelen.

Steel Panther werd opgericht in 2000, eerst onder de namen Metal Shop, Danger Kitty en Metal Skool. In 2008 werd het uiteindelijk Steel Panther. Onder hun originele naam Metal Shop hebben ze ook nog een EP genaamd ‘Hole Patrol’ uitgebracht in 2003 die ook nog een re-release kreeg in 2005 onder de bandnaam Metal Skool. Beide versies zijn zeer zeldzaam en gaan voor hoge prijzen onder de hamer bij verzamelaars.

Het album opent met een gesproken intro afkomstig uit de documentaire ‘Heavy Metal Parking Lot’. De toon is mee gezet, er is maar 1 muziekgenre wat er toe doet en dat is Heavy Metal. Nummers die ik er uit wil pikken zijn ‘I’m Not Your Bitch’, het hardste nummer van het album met een riff waar menige thrashband jaloers op zou worden. Het titelnummer is ook afwijkend van de rest van het album maar tegelijkertijd onmiskenbaar Steel Panther. Afsluiter ‘I Ain’t Buying What You’re Selling’ besluit het album rustig en is een mooie ballad met akoestische gitaar.

Het album klinkt goed en is geproduceerd door Jay Ruston die ook al heeft gewerkt met onder andere Anthrax en Stone Sour. Steel Panther levert wederom een prima album af maar blijft tevens hetzelfde kunstje herhalen. Ik ben benieuwd of Steel Panther blijft vasthouden aan dit succesvolle concept of uiteindelijk toch eens besluit om iets ‘serieuzer’ te worden. Ook jammer is dat de band er maar niet in kan slagen om de energie en het enthousiasme van hun live shows op hun studio albums vast te leggen. (80/100) (Membram)

Tracklist:

1 Zebraman (intro) (0:34)
2 All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight) (3:54)
3 Let’s Get High Tonight (3:49)
4 Always Gonna Be A Ho (4:20)
5 I’m Not Your Bitch (4:04)
6 Fuck Everybody (3:40)
7 Heavy Metal Rules (3:47)
8 Sneaky Little Bitch (4:28)
9 Gods Of Pussy (3:51)
10 I Ain’t Buying What You’re Selling

Lineup:

Michael Starr – Vocals/Acoustic Guitar
Satchel- Guitars/Acoustic Guitar
Lexxi Foxx-Bass
Stix Zadinia-Drums/Keyboards/Piano

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ