The New Shining – Elephant

Facebookrssmail

Kijk, dat is nog eens een welkome verrassing, een nieuwe cd van The New Shining, 6 jaar na hun laatste album ‘Wake Up Your Dreams’. In de tussentijd konden we weliswaar genieten van Nax’ ingetogen, maar bloedmooie soloalbum ‘Heart Fire Home’, maar een TNS plaat had ik niet (meer) verwacht. En nog wel in dezelfde bezetting.

Voor wie de band niet kent, een opfriscursus in vogelvlucht. De in 2006 in regio Rotterdam opgerichte diemansformatie, brengt in 2008 de door Oscar Holleman geproduceerde debuutplaat ‘Supernatural Showdown’ uit, met bescheiden hits ‘Temptation’ en ‘Red Eyes’. Al een jaar later gevolgd door de door Erwin Muspers geproduceerde ‘Hedges Against The Night’, met wederom een hitje: ‘Shadowcast’. Hierna wordt er veelvuldig als voorprogramma van Golden Earring en op diverse festivals gespeeld. In 2012 wordt het prestigieuze dubbelalbum ‘Stripped/ Full Circle’ gereleased, met hun grootste hit, het akoestische ‘Can’t Make Up My Mind’, waarna de band genomineerd wordt voor drie Edisons: Beste act, Beste song en Beste album, gevolgd door twee nominaties voor de 3FM Awards: Beste Single en 3FM Serious Talent. Het wat poppy album ‘Wake Up Your Dreams’ volgt alweer een jaar later, maar wordt helaas nauwelijks ondersteund door optredens. De band besluit vervolgens tot een pauze. 

De afgelopen jaren is zanger, gitarist en bandleider Nax muziek blijven schrijven, wat onder andere resulteerde in zijn solo cd, maar nu dus ook in deze, zelf geproduceerde, ‘Elephant’. Verrassend genoeg zijn de Amerikaanse rockinvloeden van de eerste platen en de akoestische poppy sound van de latere albums verdwenen en is er een heel modern klinkend elektrogeluid met volop referenties aan de jaren 80 voor in de plaats gekomen. Gewaagd, maar moedig en verfrissend!

Eerste single ‘Looks Like Rain’ opent met synth-geluiden en de herkenbare stem van Nax, die nog altijd tot de betere Nederlandse rockzangers behoort. Het refrein is enorm catchy en blijf je de rest van de dag meezingen. Heerlijke uplifting song, ondanks de donkere tekst. Hoewel de gitaren ook volop aanwezig zijn, zal menige rocker of fan wel even aan het elektronische geluid moeten wennen. Productioneel klinkt het overigens als een (digitale) klok, met vele lagen over elkaar. Hier is duidelijk lang aan gesleuteld, prima werk! Veel teksten gaan over de periodes van zware depressie waar Nax al lange tijd mee worstelt. Deze vaak zwarte en persoonlijke teksten staan in schril contrast tot de meestal opgewekte, uitbundige muziek.

Zo ook ‘Drown With Me’ en ‘Black Dog’, beiden voorzien van eerder genoemde jaren tachtig elektrosound, maar ook van die lekker meezingbare refreintjes. Al is die tweede song me net iets te glad eigenlijk. Het randje tussen kunst en kitsch wordt soms wel opgezocht. Maar net op tijd voorkomt de gitaar van Nax dat de balans doorslaat. ‘This Too Shall Pass’ kabbelt te lang wat voort en wordt wat ontsiert door de zwaar vervormde ‘computerzangstem’, al eindigt het nummer wel weer in schoonheid. Het vlotte en poppy nummer ‘Say It Like It Is’ had met een meer akoestische sound wel op zijn soloplaat of ‘Wake Up Your Dreams’ kunnen staan. Uitschieters zijn verder het midtempo en, voor deze plaat dan, redelijk heavy ‘One by One’ en ‘I Am Shotgun’. Mooie gitaren vormen de ondergrond voor de prachtige, kamerbrede refreinen in beide nummers, met ook een fijne solo in die laatste. Wederom valt de gelaagde productie op, koptelefoonmateriaal!

In enkele songs is de retro, Depeche Mode-achtige sound voor mijn smaak wat te ver doorgeschoten, waardoor het geheel net wat te glad wordt. Zo klinkt ‘Here Come The Waves’ mij iets te braaf en niet organisch genoeg, want teveel leunend op het synthesizertapijt en bovendien mist de song een sterke hook. ‘Are You OK’ begint lekker dreigend, maar ontbeert ook die herkenbare hook, maar is verder OK. Hoewel ‘Phoenix’ ook iets te krautrock-achtig start, zeker de stem van Nax, bouwt het nummer prachtig op tot een heerlijke song die beklijft. Afsluiter ‘One Devil At a Time’ vat de cd mooi samen, met veel keyboards en een mooi catchy refrein.

Misschien dat stijlwijziging voor velen iets te rigoureus zal zijn. Het verschil met zijn, vol met integere, op akoestische gitaar gespeelde liedjes gevulde soloplaat had niet groter kunnen zijn. Maar Nax is een integere muzikant, die duidelijk niet de makkelijkste weg kiest en dat is alleen maar te prijzen. De nummers liggen vrijwel allemaal lekker in het gehoor, op enkele mindere broeders na. Wel vraag ik me af hoe ze dat met z’n drieën live gaan reproduceren. Hopelijk weet Nax zijn demonen te beteugelen en gaat de band hiermee toeren. Kortom, The New Shining heeft een originele en prachtige plaat met een eigen geluid gemaakt, die hopelijk het juiste publiek weet te bereiken. Al hoop ik stiekem wel op een volgende TNS-plaat met wat meer rockende gitaren… (90/100) (M.A.R.S. Music)

TRACKLIST

1. Looks Like Rain
2. Drown With Me
3. Black Dog
4. This Too Shall Pass
5. Say It Like It Is
6. One By One
7. Phoenix
8. Here Come The Waves
9. I Am Shotgun
10. Are You OK?
11. One Devil At A Time
12. Room With A View

LINE-UP

Xander ‘Nax’ Stok: zanger/gitarist
Arjan ‘R’ Nijman: bas en backing vocals
Roel van der Sluis: drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ