Rendezvous Point absolute hoogtepunt Progpower Europe

Facebookrssmail

De laatste dag van de 21e editie van ProgPower Europe wordt geopend door Lost In Thought afkomstig uit Wales. Het doet me deugd dat ik eindelijk weer eens een echte toetsenist op het podium zie staan. Het merendeel van de bands van gisteren maakten gebruik van toetsen die op band werden afgespeeld. Lost In Thought speelt een lekkere pot Prog-Rock en ook de aanwezige toeschouwers in de Sjiwa weten dit degelijke optreden van de enthousiaste mannen uit Wales op waarde te schatten.

Vervolgens is het de beurt aan Prehistoric Animals uit Zweden. Ik ben niet bekend met deze band maar afgaande op het enthousiaste publiek ben ik een van de weinigen. Prehistoric Animals speelt een mengeling van Prog en alternatieve Rock en mag rekenen op een enthousiaste respons van het ProgPower-publiek.

Na dit degelijke optreden mag Rendezvous Point het podium betreden voor een inmiddels volgestroomde Sjiwa. Het is overduidelijk dat er veel mensen vandaag hier zijn voor deze veelbelovende Noorse band die binnenkort het zalencircuit gaat ontstijgen. Deze band timmert sterk aan de weg en hun nieuwe album ‘Universal Chaos’ is één van de beste releases van dit jaar. Bekendste bandlid is drumfenomeen Baard Kolstad die ook op de trommels slaat bij Leprous. Rendezvous Point speelt tien nummers waaronder twee nummers die ze voor het eerst live doen, namelijk ‘The Takedown’ en ‘Resurrection’. Hoogtepunten zijn er niet, het optreden is een algeheel hoogtepunt. Als ik er dan toch één nummer uit moet lichten is het ‘Universal Chaos’, het titelnummer van hun laatste album. Na afsluiter ‘Mirrors’ verlaat Rendezvous Point het podium en kunnen alle aanwezigen gaan nagenieten van dit geweldige optreden tijdens de éém uur durende lunchpauze.

Rendezvous Point

Na de lunchpauze mag het Nederlandse Kong de draad weer oppakken. Kong mag je gerust bestempelen als een Cult-band. Ook op ProgPower is Kong de vreemde eend in de bijt met hun instrumentale avant-gardistische muziek in combinatie met beeld. In mijn ogen is deze band beter op zijn plaats op een festival als Lowlands dan op ProgPower. Ook het publiek denkt er kennelijk zo over want de Sjiwa is maar matig gevuld tijdens het optreden van onze landgenoten. In de jaren 90 misschien baanbrekend en vernieuwend, anno 2019 niet meer opzienbarend.

Teramaze uit Australië speelt Progressieve Metal in de stijl van Symphony X en doet dat zeer degelijk. Ook de inmiddels weer wat voller gestroomde Sjiwa geniet van Teramaze. Hoofdact Persefone komt uit het nietige Andorra en is inmiddels een grote naam geworden. Persefone is een band die net zo goed op Dynamo MetalFest had kunnen staan als op Progpower. Ze spelen snoeiharde Progresssieve (Death)Metal en zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor de eerste circle pit ooit tijdens ProgPower. Niet de beste band van vandaag, dat is met afstand Rendezvous Point, maar wel de terechte hoofd-act.

Conclusie: de 21e editie van ProgPower is meer dan geslaagd. Verreweg de zwakste band was Voices From The Fuselage, meestbelovende band de jonge honden van Anima Tempo, grootste teleurstelling Psychotic Waltz en absolute topper Rendezvous Point. Verder nogmaals grote complimenten voor de organisatie en de mensen die verantwoordelijk waren voor geluid en licht. ProgPower Europe editie 22 staat gepland van 2-4 oktober, ik heb hem al in de agenda staan en raad iedereen aan om mijn voorbeeld te volgen.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ