Bier, bratwurst und gemütlichkeit in het Klokgebouw

Facebookrssmail

Vanwege tegenvallende kaartverkoop besluit de organisatie van das Oktober Metalfest om iedere betalende bezoeker in de gelegenheid te stellen een introducee mee te nemen. Een trucje dat wel vaker is toegepast (o.a. bij Forta Rock). Dit is een goed plan, zo genereer je toch nog extra omzet qua merch en eten/drinken plus de zalen zijn een stukje voller.

In de kleine zaal die nagenoeg leeg is als ik binnenkom draait Johan Schoterman in zijn lederhose wat muziekjes. Johan zal deze dag ook de aankondigingen gaan doen van de acts die op stage Zwei hun opwachting gaan maken. Op stage Eins is ondertussen Skroetbalg aan het spelen. Hun in het Drents dialect gezongen no nonsens van dik hout zaagt men planken punk rock wordt goed ontvangen en de skull puls worden na elk nummer omhoog gehouden.

Op stage Zwei begint Theigns & Thralls met hun set. Theigns & Thralls is het geesteskind van Kevin Ridley, bekend van Skyclad. Theigns & Thralls krijgt ook een behoorlijke respons van de halfvolle zaal. De mix van Keltische speedpunk, folk metal en classic rock kan mij niet zo bekoren. Ik kijk dit optreden dan ook niet helemaal af zodat ik een goed plaatsje heb als Gama Bomb begint op stage Eins. Deze band afkomstig uit Ierland bestaat ondertussen ook al weer 20 jaar. Ik ken redelijk veel werk van hun 7 studio albums die ze hebben uitgebracht maar had tot op heden nog niet het genoegen om ze live te zien. Gama Bomb stelt niet teleur. Hun retestrakke trash gaat er in als bratwurst bij de inmiddels goed gevulde zaal. Strakke band, fijne podiumpresentatie en ook nog eens redelijk intelligente teksten. Wat wil een mens nog meer?

Doordat ik Gama Bomb tot het einde toe wilde zien heb ik helaas Mambo Kurt op stage Zwei moeten missen. Deze levende legende stopte er net mee toen ik de zaal binnenwandelde. Voor zover ik het mee heb gekregen kampte Mambo Kurt met wat technische problemen. Iets wat helaas nog vaker gebeurt vandaag. Het Klokgebouw is ondertussen goed gevuld en als om 17:00 Thrash Attack begint op stage Zwei gaat voor de eerste ( maar niet de laatste) keer deze dag het dak er af. Thrash Attack bestaat uit zeer goede muzikanten uit de regio waarvan gitaarvirtuoos Marcel Coenen de bekendste is. Thrash Attack speelt Thrash-klassiekers uit de jaren 80/90. ‘Pull The Plug’, ‘Whiplash’, ‘Black Metal’, ‘Davidian’, alles wordt superstrak gespeeld en de crowdsurfers komen links en rechts voorbijgevlogen. Na ‘Holy Wars’ van Megadeth is het gedaan en moeten we ons haasten om naar het volgende feest op stage Eins te zijn.

De mannen van Fleddy Melculy gaan als een komeet. Enkele jaren geleden stonden deze Belgen nog voor 2 man en een paardenkop te spelen in de Bosuil en op Rock Monsieur en nu spelen ze werkelijk alle festivals en grote zalen plat met hun strakke metal, komische teksten en dito presentatie. Ook het Klokgebouw wordt moeiteloos ingepakt door Fleddy Melculy. Na de hit en het nummer waar het allemaal mee begon’T-Shirt van Metallica’ neemt Fleddy Melculy afscheid van het Eindhovense publiek met de belofte om snel weer terug te komen. Tijdens het optreden van Fleddy Melculy stond in de andere zaal Thorsten von Lippe Biesterfeld plaatjes te draaien op stage Zwei. Aangezien ik niet op twee plaatsen tegelijk kan zijn kan ik hier verder weinig over vertellen.

Na Thorsten von Lippe Biesterfeld geeft Heavy Hoempa acte de presence. Heavy Hoempa bestaat uit 7 blazers en een drummer en speelt bekende hardrock en metalnummers in een brass-versie. Mij een beetje te veel Carnaval en te weinig Metal. Na Heavy Hoempa komt zanger Niley zodat het publiek gewoon door kan gaan met de polonaise die al gestart was bij Heavy Hoempa. Ik begeef me ondertussen weer naar de andere zaal waar de Nederlandstalige black-metal band Heidevolk al begonnen is aan hun set. Heidevolk levert een goed optreden af dat geestdriftig ontvangen wordt door de volle zaal.

Nadat Heidevolk klaar is op stage Eins gaan we weer naar stage Zwei waar de IJslandse power metal formatie Power Paladin hun dertien in een dozijn metal staat te spelen in een matig gevulde zaal. Het Belgische DJ-duo Goe Vur In Den Otto mag de sfeer er weer proberen in te brengen voordat de “nieuwe” thrash-sensatie Evil Invaders het klokgebouw gaat slopen. Ook de afterparty na het optreden van headliner Stratovarius wordt verzorgd door Goe Vur In Den Otto. Op stage Eins staat inmiddels de band waarvoor dit festival is uitgevonden te spelen, namelijk Tankard. Al ruim 30 jaar zingen deze Duitsers over de 2 dingen die het leven de moeite waard maken namelijk bier en vrouwen. Klassiekers als ‘(Empty) Tankard’ en ‘A Girl Called Cerveza’ worden dan ook luidkeels meegebruld. Saufen und headbangen!

Na dit vermakelijke optreden spoed ik me weer snel naar de andere zaal waar de Belgische trash helden Evil Invaders op stage Zwei hun muziek de zaal in slingeren. Evil Invaders behoort inmiddels tot de Europese top van de Speed/Thrash Metal en heeft deze zomer op ieder groot podium van elk festival gespeeld. Ook vanavond bevestigt Evil Invaders haar status in een veel te kleine zaal. Ook Evil Invaders heeft te kampen met technische problemen maar het wordt goed opgevangen door de band. Toch jammer want het haalt wel de vaart en de energie uit het optreden.

Na deze wervelstorm begeef ik me voor de laatste keer deze avond naar de grote zaal waar headliner Stratovarius gaat spelen voor een nagenoeg lege zaal. Desondanks gooit Stratovarius alles in de strijd om het weinige, doch enthousiaste publiek te vermaken. Met name zanger Timo Kotipello maakt dat het een aangenaam en goed optreden voor band en publiek wordt. Zijn enthousiasme slaat over op het publiek dat spontaan een polonaise gaat lopen. Weer eens wat anders dan een moshpit!. Ook Stratovarius heeft last van falende techniek. Met name gitarist Matias Kupiainen heeft regelmatig te kampen met een uitvallende geluidsinstallatie en is op sommige momenten niet of nauwelijks te horen. Ondanks de negatieve omstandigheden (slecht geluid, weinig publiek) levert Stratovarius een goed optreden af.

Hoogtepunten zijn Gama Bomb, Fleddy Melculy en Evil Invaders. Verrassing van de dag onze plaatselijke trots Thrash Attack. Meevaller van de dag Stratovarius die me op vinyl niet echt kunnen bekoren maar me op deze avond wel overtuigden met hun live-performance. Miskleunen van de dag Heavy Hoempa en Power Paladin. Tot zover mijn verslag en persoonlijke mening over de optredende artiesten. Nu wil ik nog even de organisatie en de randverschijnselen bespreken. Allereerst mijn complimenten voor de vrijwilligers en organisatoren van das Oktober Metalfest. Allemaal even vriendelijk en behulpzaam en je hoeft niet te lang te wachten op je drankje of hapje. Daar kan Dynamo Metalfest nog wat van leren. Ook de sanitaire voorzieningen waren dik in orde. De merch is goedkoop. Betaalbare shirts, Lp’s en patches. Wat ik ook een pluspunt vond waren de tafels en banken achterin de grote zaal en in de ruimte waar de garderobe en de eettenten waren. Het is toch een lange dag en dan is het prettig als je in alle rust even je Skullpul leeg kunt drinken en een hapje kunt eten aan tafel. Ook de sfeer was top, veel mensen in lederhosen of dirndl-outfit. Ik heb zelfs een Elmo voorbij zien komen. Natuurlijk waren er ook wat kleine incidenten veroorzaakt door mensen die niet tegen alcohol kunnen maar die werden al snel in de kiem gesmoord.

Nog 2 kritische noten in een verder prima verzorgd festival. Er waren opvallend veel technische problemen wat wel af en toe ten koste ging van de kwaliteit van de optredens. Vervelend voor artiest en bezoeker. Verder was de programmering ook vrij ongelukkig. Evil Invaders stond te spelen in een te kleine zaal op stage Zwei terwijl headliner Stratovarius in een vrijwel lege zaal op stage Eins stond. Misschien wat kritischer kijken naar de populariteit van de bands die spelen of een grotere naam als headliner aantrekken die de grote zaal wel vol kan houden tot het einde van de dag. Al met al een mooie dag met goede bands en vermakelijke acts en DJ’s. Volgend jaar weer en om de slogan die achter op de shirts van de vrijwilligers stond maar te gebruiken wil ik afsluiten met ‘niet lullen maar pullen vullen!’

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ