Charlie Griffiths – Tiktaalika

Facebookrssmail

Charlie Griffiths is in het dagelijks leven gitarist van de Britse progressieve metalband Haken. ‘Tiktaalika’ is zijn debuut soloalbum. Zijn bandmaten Ross Jennings en Richard Henshall zijn hem al voorgegaan met respectievelijk ‘A Shadow Of My Future Self’ (2021) en ‘The Cocoon’ (2019).

Side projects zijn een vanzelfsprekend onderdeel geworden in de evolutie van vele succesvolle bands. Ze lopen al een tijdje mee, doen het lekker en weten hoe ze klinken. Maar natuurlijk hebben verschillende mensen verschillende muzikale voorkeuren en willen ze andere dingen uitproberen waar in hun eigen band geen muzikale ruimte voor is. Je kunt dan de band verlaten, wat nogal drastisch is of een zijsprongetje maken en een soloalbum opnemen. Charlie Griffiths heeft de gelegenheid waargenomen om nummers te componeren voor een 6-snarige gitaar na jaren te hebben gespeeld op een 8-snarige bij Haken. Dit komt vooral tot uiting in het brute riffwerk op ‘Tiktaalika’.

‘Tiktaalika’ is een conceptalbum gebaseerd op de evolutietheorie die metafoor staat voor andere mondiale problemen die momenteel spelen. De muziek op ‘Tiktaalika’ wijkt niet echt drastisch af van Haken. Het is het beste te omschrijven als progressieve metal gecombineerd met 80’s Thrash en 90’s Tech-Metal en alternatieve Rock. Ook Jazzrock/Fusion komt op dit album voorbij. Alle nummers zijn kwalitatief even sterk en van hoog niveau. Pluspunten van dit album zijn dat er goed gebruik wordt gemaakt van de diversiteit van de verschillende gastzangers en de uitstekende audiomix verzorgd door Adam ‘Nolly’ Getgood en gemastered door Ermin Hamidovic.

Eigenlijk zou er een waarschuwingssticker op dit album moeten met de tekst ‘Dit album is HARD!’,
zodat de gemiddelde Progfan geen hartverzakking krijgt als ze ‘Tiktaalika’ thuis op de draaitafel leggen. Verplichte aanschaf voor iedere Progressieve metalfan die zijn Metal hard en bruut wil. Aanbevolen voor fans van Haken, Gojira en Dream Theater. Ook Thrashfans en liefhebbers van Shred-gitaarwerk zullen aan ‘Tiktaalika’ veel plezier beleven. Dit album gaat hoog eindigen in mijn jaarlijst (92/100)(InsideOut Music)

Tracklist

 1. Prehistoric Prelude (2:15)
 2. Arctic Cemetery (6:06)
 3. Luminous Beings (5:57)
 4. In Alluvium (8:14)
 5. Dead In The Water (8:45)
 6. Digging Deeper
 7. Tiktaalika (8:34)
 8. Crawl Walk Run (5:07)
 9. Under Polaris (3:07)

Lineup

 • Charlie Griffiths – Guitars, Bass, Keyboards, Vocals
 • Jordan Rudess (Dream Theater) – Keyboards
 • Darby Todd (Martin Barre/Frost/Devin Townsend) -Drums
 • Rob Townsend (Steve Hackett) – Sax
 • Guest Vocals Danïel De Jongh (Textures) (vocals on tracks 3 +8)
 • Neil Purdy (Luna’s Call) (vocals on track 5)
 • Vladimir Lalic (Organised Chaos) (vocals on tracks 4 + 5)
 • Tommy Rogers (Between The Buried And Me) (vocals on tracks 2 + 9)
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ