Last In Line eert Dio in de 013

Facebookrssmail

Zaterdag 14 december is het tijd voor de Amerikaanse heavy metal band Last In Line. Vernoemd naar het gelijknamige album uit 1984, is de band gevormd uit de overgebleven leden van Dio, na het overlijden van leadzanger Ronnie James Dio in 2010.

De Zeeuwse band Fire Within mag deze avond openen in de matig gevulde kleine zaal van 013. We zouden graag wat positiefs willen zeggen over dit optreden maar kunnen werkelijk niets verzinnen. Het geluid was al net zo slecht als de band zelf. Hun voorspelbare Metal werd ook nog eens zeer slecht gespeeld en tot overmaat van ramp mocht de slechtste muzikant, namelijk de drummer, ook nog een solo geven.

Tenenkrommend, de band bestaat al sinds 2012 maar dit is niet te horen. Ze zijn het oefenruimte nivo nog niet ontstegen. Ook het publiek is zeer ongeïnteresseerd en na een pijnlijk halfuurtje kunnen we ons opmaken voor Last In Line.

Last In Line bestaat uit gitarist Vivian Campbell bekend van Dio en ook Def Leppard, drummer Vinny Appice, broer van Carmine die ook wel raad weet met zijn stokjes, bassist Phil Soussan die onder andere heeft gespeeld bij Ozzy Osbourne en Billy Idol en dan als laatste hebben we Andrew Freeman die de onmogelijke taak heeft om Ronnie James Dio te evenaren. Geen kleine jongens dus en dat is te horen.

Iedereen staat ontspannen op het podium en ook de aankondigingen worden ontspannen en met droge humor gebracht. Het geluid is in tegenstelling tot bij Fire Within nu wel dik in orde en het eigen materiaal en de Dio-klassiekers worden feilloos gespeeld. Er is ook ruimte voor improvisatie zonder dat dit ten koste gaat van de originele nummers. Zo blijft het zowel voor de muzikanten als het publiek interessant en onderhoudend.

Het eigen nummer ‘Starmaker’ wordt opgedragen aan bassist Jimmy Bain die samen met Vivian Campbell en Vinny Appice de originele bezetting van Dio vormden. Het publiek vindt het allemaal geweldig en zingt de Dio nummers uit volle borst mee. Het is eigenlijk jammer dat de Dio nummers enthousiaster ontvangen worden dan het eigen werk maar dat roep je natuurlijk ook zelf af als Last In Line zijnde.

Al met al een zeer goed optreden maar hoe goed Andrew Freeman ook zijn best doet, zonder de kleine grote man zelf blijft Last In Line toch een veredelde Dio cover band. Misschien is het verstandiger om zich te richten op het eigen werk en wat minder Dio materiaal te spelen. Het derde album is in de maak dus niet blijven hangen in het verleden, het eigen materiaal is er goed genoeg voor.

Foto’s (c) Jeroen Schortemeijer

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ