Hex A.D. – Astro Tongue In The Electric Garden

Facebookrssmail

‘Astro Tongue In The Electric Garden’ is het 4e album van deze Noorse band. Hex A.D. speelt progressieve Doom geserveerd met een jaren 60/70 sausje. Dit komt vooral door het toetsenwerk van Magnus Johansen die in het verleden heeft samengewerkt met Jon Lord en dat is ook in zijn spel duidelijk terug te vinden.

Hex A.D. is in 2011 opgericht door bandleider Rick Hagan en de inmiddels overleden producer Chris Tsangarides. De mannen van Hex A.D. hebben hiernaast ook nog artiesten live ondersteund en niet de minsten. Ik noem onder andere Blaze Bayley, Paul DiAnno, Bernie Marsden, Ripper Owens en gitarist Rowan Robertson die het meest bekend is van zijn periode bij Dio.

Op ‘Astro Tongue In The Electric Garden’ doen ook verschillende gastmuzikanten mee. Zanger Eirikur Haukson bekend van de Noorse Metal band Artch zingt een riedeltje mee en op ‘Hawks & Doves’ spelen Ken Hensley bekend van Uriah Heep en Thomas Tofthagen die zijn dagelijks brood verdient als gitarist bij Audrey Horne mee. Ook de al eerder vermelde Rowan Robertson, die overigens ook af en toe live op de planken gaat staan met Hex A.D., speelt gitaar op het bonusnummer ‘Grace And Pain’. Thema’s die aangesneden worden op het album zijn drugsmisbruik, psychedelica, Science Fiction en de Vietnam Oorlog die allemaal refereren naar de late jaren 60.

De productie is ook verzorgd door Rick Hagan en kan er mee door. Het had wat mij betreft nog wel wat heavier gemogen. Vooral de gitaren klinken wat te braaf voor dit soort muziek. ‘Astro Tongue In The Electric Garden bevat zes behoorlijk lange nummers en twee korte introotjes. ‘Elle Est Mort’ is een mooi akoestisch gitaarintro en ‘Au Revoir Jardin Electrique’ is een keyboard-intro wat de inleiding is voor ‘The Monsoon Suite’ wat bestaat uit de nummers ‘Hawks & Doves’, ‘Old Bones’ en ‘A Stone For The Bodies Not Found’.

Verder bevat de CD nog een bonusnummer namelijk ‘Grace And Pain’ wat zeker geen vullertje is en net zo sterk is als de andere nummers op het album. Beste nummer van het album is ‘The Day The Sky Exploded’, wat begint met een heerlijk smerige gitaarriff en daarna overgaat van Doom naar Prog. Savatage-achtige gitaarpartijen en melodieën, Opeth-achtige passages sterk beïnvloed door de jaren 70. Alle goeds wat de (Progressieve) Rockmuziek ons heeft geboden van de jaren 70 tot nu zit verweven in dit nummer zonder ook maar oubollig of onorigineel te klinken. Onbetwist hoogtepunt van het album. 2020 begint met ‘Astro Tongue In The Electric Garden’ in ieder geval al goed voor de liefhebbers van progressieve Doom. (92/100) (Fresh Tea)

Tracklist

1 Elle Est Mort (0:47)
2 Deadly Nightshade (6:18)
3 Astro Tongue (4:24)
4 The Day The Sky Exploded (7:50)
5 Au Revoir Jardin Electrique (0:48)
The Monsoon Suite:
6 Hawks & Doves (8:05)
7 Old Bones (9:13)
8 A Stone For The Bodies Not Found (7:38)

Bonus Track
9 Grace And Pain (4:34)      

Line Up

Rick Hagan – Vocals/Guitars
Magnus Johansen – Organ, Mellotron, Synts, Piano
Arry Gogstad – Bass
Matt Hagan – Drums 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ