Butcher – 666 Goats Carry My Chariot

Facebookrssmail

Butcher is een Belgische band opgericht in 2002. ‘666 Goats Carry My Chariot’ is hun tweede album. In 2017 kwam hun debuut ‘Bestial Fukkin’ Warmachine’ uit. Butcher speelt een combinatie van Speed/Black-en Thrash Metal. Denk aan bands als Bathory, Razor, Anvil en Destruction. Als je niet beter zou weten denk je te maken te hebben met een album wat uit de jaren 80 stamt. Ook qua geluid klinkt het erg jaren 80 en tekstueel en muzikaal is het ook niet allemaal bijster origineel en modern.

‘Inauguration Of Steele’ is een introotje wat vervolgd wordt door ‘Iron Bitch’, een Speed Metal nummer met strakke gitaarriffs, flitsende gitaarsolo’s en goede schreeuwerige Thrashzang van R. Hellhrieker (what’s in a name zullen we maar zeggen). Het navolgende ’45 RPM Metal’ is van hetzelfde laken een pak. Wederom zijn de superstrak gespeelde riffs indrukwekkend en ook de korte en flitsende gitaarsolo’s mogen er wezen. ‘Metallstrom/Face The Butcher’ is een Speed/Thrash nummer dat sterk doet denken Sodom en Destruction. ‘Sentinels Of Dethe’ begint als een cliché Speed Metal nummer maar bevat ook een paar prima Black Metal-passages wat het dan toch weer interessant houdt.

Het titelnummer ‘666 Goats Carry My Chariot’ is een bijna 10 minuten durende Black Metal hymne wat zo op een Bathory-album had kunnen staan en voor mij persoonlijk het beste nummer van het album is. Mede doordat op dit nummer niet alles in de vijfde versnelling gespeeld wordt. Midtempo wordt afgewisseld met snelle stukken wat het luisterplezier aanzienlijk ten goede komt. ‘Viking Funeral’ is een kort Old Skool Death/Thrash nummer.

‘Brazen  Serpent’ vervolgt sterk en is een agressief Black Metal nummer wat afgewisseld wordt met Speed Metal stukken en een paar goede gitaarsolo’s, jammer van het zwakke einde. Het afsluitende ‘Exaltation Of Sulphur’ is een kort en onbetekenend instrumentaaltje.

35 jaar geleden had dit album waarschijnlijk hoge ogen gegooid maar anno 2020 ontstijgt ‘666 Goats Carry My Chariot’ niet de middelmaat. Ik weet niet hoe serieus Butcher zichzelf neemt met het aangenomen imago (corpsepaint en veel leer en spikes) en de kinderachtige artiestennamen die ze gebruiken. Op dit moment is Butcher een persiflage van zichzelf en dat is jammer omdat deze Belgen meer in hun mars hebben. Fans van jaren 80 Metal zullen zich met dit album zeker vermaken. Speltechnisch is het allemaal dik in orde maar het gebrek aan originaliteit en het kinderachtige imago maakt dat de score niet erg hoog uitvalt (66/100)  (Osmose Productions)

Tracklist

1 Inauguration Of Steele (1:15)
2 Iron Bitch (4:34)
3 45 RPM Metal (3:42)
4 Metallstrom/Face The Butcher (4:27)
5 Sentinels Of Dethe (3:58)
6 666 Goats Carry My Chariot (9:22)
7 Viking Funeral (2:43)
8 Brazen Serpent (5:23)
9 Exaltation Of Sulphur (1:15)

Line Up

R. Hellshrieker – Vocals
KK Ripper – Guitars
LV Speedhammer – Drums
AH Wrathchylde – Bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ