Sad Iron & Burning – Back To Back 

Facebookrssmail

Je ziet het de laatste jaren steeds vaker, bands welke geen full-album (meer) uitbrengen, maar een EP of een split-album met een andere band. Ook de 2 Nederlandse bands Sad Iron en Burning hebben zich op dit pad begeven. Het uit Noord-Holland afkomstige Sad Iron bestaat al sinds 1979, opgericht door Bernard Rive en brengt in 1983 een full-album uit om enkele jaren er lange tijd mee te stoppen. In 2016 laat de band weer echt van zich spreken met een tweede full-album, gevolgd door een derde in 2019. Het Groningse Burning bestaat nu iets meer dan 10 jaar en bevat nog 2 leden van het eerste uur, Hugo Koch, tevens bekend van heel wat evenementen op het gebied van heavy metal in het hoge Noorden en gitarist Renee Knegt.

Sad Iron bijt het spits en klinkt net als op het debuutalbum, pure speed/thrashmetal, met opener ‘Words and beyond’ gelijk vol gas erop, prima gitaarriff en dito solo. Met ‘Metal cathedral’ wordt lichtelijk teruggeschakeld qua tempo, de vergelijking met Anvil dringt zich op, zanger Marcel Paardekooper komt goed tot zijn recht in dit nummer ook al is hij geen begenadigde zanger. In het lange ‘The demon is back’ ligt het tempo weer erg hoog met weer flitsende gitaarsolo’s. Afsluiter ‘Military madness’ opent met een fijne baslick om over te slaan in een weer een thrasher, met een niet heel lekker klinkende zanglijn, halverwege gaat het tempo nog even verder omhoog.

Sad Iron levert een vervolg af welke naadloos in lijn is met vorige werken, de sfeer ademt de jaren ’80, prima nummers welke alleen soms wel iets verrassender zouden mogen zijn.

(76/100) (Eigen Beheer)

Ook Burning levert 4 nummers op deze EP. Op het vorige full-album stond hun eerste speed/thrashnummer en de band doet er nu zelfs nog een klein schepje bovenop met het geweldige ‘Exsurge Domine’, een erg snel nummer met een heel pakkend refrein . ‘Pick your fight’ is een heerlijk swingend uptempo nummer en een fraaie zanglijn, een mooie break naar een forse tempoversnelling met ook nu weer een fraaie gitaarsolo . ‘The end’ is een heel langzaam en dreigend doomnummer waarin de invloeden van Black Sabbath te horen zijn, bij iets meer tempo is er ook wel wat van het Amerikaanse Trouble te horen. ‘Mistaken’ sluit het split-album af en dit is ook weer een heel ander nummer, meer oldschool heavy metal, uptempo en ook nu weer een fraaie zanglijn, welke nog fraaier wordt in het refrein, met de break gaat het nummer over in een gevoelig stuk inclusief datzelfde op het einde.

Burning zet de almaar stijgende lijn moeiteloos voort met 4 zeer goede nummers, dat belooft nog wat voor de toekomst.

(86/100) (Eigen Beheer)

Bandleden:

Sad Iron:

Marcel Paardekooper       –              Vocals

Bernard Rive                       –              Guitars

Bjorn Hylkema                   –              Bass

Cor Bolt                               –              Drums

Burning:

Hugo Koch                          –              Vocals

Renee Knegt                       –              Guitars

Harm ten Hoove                –              Guitars

Daan van de Craats           –              Bass

Mas Prevoo                        –              Drums

Tracklist:

Sad Iron

1                 Words and beyond

2                 Metal cathedral

3                 The demon is back

4                 Military madness

Burning

5                 Exsurge domine

6                 Pick your fight

7                 The end

8                 Mistaken

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ