Ocean Grove – Flip Phone Fantasy

Facebookrssmail

Door de vele concerten die momenteel door het Coronavirus gecanceld worden, zitten wij rockers/metalheads/punkers de rest van de maand in een soort afkickperiode. Juist in zo’n tijd kan het fijn zijn als er in ieder geval goede albums uitkomen. Met deze reden nemen we een kijkje naar Ocean Grove’s nieuwe album, ‘Flip Phone Fantasy’. Het album staat gecategoriseerd als alt-rock bij het label, maar om een tipje van de sluier is dit zo’n gevalletje “Oh god, in welk vakje moeten we dit plaatsen?!”. De eerste langspeler van de heren stamt uit 2016 en was stevig metalcore album met een beetje een raar randje. Spoel verder naar 2017’s ‘The Rhapsody Tapes’ en ondertussen is het duidelijk dat de heren geen doorsnee muziek meer maken, die zij zelf vanaf dit punt categoriseren als “Odd World Music”. ‘Flip Phone Fantasy’ lijkt alleen maar een voortzetting hiervan te zijn, zeker aangezien de line-up steeds meer lijkt te draaien om de gigantisch vage Dale Tanner, die zijn bass heeft afgegeven om zich op de vocalen te kunnen richten.

Zoals ik al zei, het album is er eentje die niet echt binnen een label past. Dit komt deels doordat het album van nummer tot nummer flink verschilt. Opener ‘SUPERSTAR’ zou prima van een Limp Bizkit album af kunnen komen, hoewel het ietwat harde, rare Ocean Grove sausje toch aanwezig is. Hierna springen we ineens over naar het hyperactieve ‘NEO’ wat klinkt alsof men een alien een punknummer liet maken. Het hierop volgende ‘SENSE AGAIN’ is een lekker opgewekt nummer welk daadwerkelijk binnen het alt-rock label lijkt te passen. ‘SUNNY’ is dan weer de lekkere zomerhit die extra goed zal klinken in de zon met een pilsje erbij.

Vervolgens stappen we naar ‘THOUSAND GOLDEN PEOPLE’ waarin de aanwezigheid van studio lid Running Touch, die sinds 2010 bij de band zit en vanaf 2015 ook dance maakt. Het nummer is doordrenkt met elektronica, maar behoudt zijn agressie goed en heeft een heerlijk refrein. ‘GUYS FROM THE GORD’ valt een beetje onder dezelfde noemer, hoewel het nummer flink anders klinkt. Het volgende nummer, ‘SHIMMER’ lijkt meer een soort opgewekte ballad te zijn. Het klinkt gewoon lekker, maar lijkt toch een hint van triestheid erin te hebben. ‘BABY COBRA’ is gigantisch zweverig en rustig. Ergens past het wel bij het album, maar als een nummer er af moest, zou dit het zijn.

‘ASK FOR THE ANTHEM’ was al een tijdje uit als single. Het is een heerlijke groovy nummer, wat nou precies de energie van Ocean Grove als band lijkt te vangen. Als je na het lezen wil weten of je dit album nou echt moet luisteren, raad ik je aan dit nummer als eerste te checken. Hierna volgt ‘SWAY’, een heel erg nu metal achtig intermezzo. Ook ‘JUNKIE’ was een single, maar deze was nog niet al te lang uit. ‘JUNKIE’ groovet lekker en bevat wat geweldige riffs. Het album eindigt met ‘FREAKS’, wat op zich een waardige afsluiter is. Het nummer is lekker rustig, maar heeft toch weer dat vage typische Ocean Grove gevoel erbij.

Het album is gewoon raar, dat moge duidelijk zijn. Dat zal dus ook betekenen dat het niet voor iedereen weggelegd is. Ook zullen vrij weinig mensen ieder nummer fijn vinden. Het zekere is wel, dat het album goed in elkaar zit. De nummers zijn (bijna allemaal) heerlijk en de volgorde is ook perfect.
(85/100)(UNFD)

Tracklist:

1. SUPERSTAR 
2. NEO 
3. ZIN OPNIEUW 
4. ZONNIG 
5. DUIZEND GOUDEN MENSEN 
6. JONGENS UIT DE GORD 
7. SHIMMER 
8. BABY COBRA 
9. VRAAG OM HET ANTHEM 
10. SWAY 
11. JUNKIE $ 
12. FREAKS

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ