Esa Holopainen – Silver Lake

Facebookrssmail

 Sonic Pump is een muziekstudio in Helsinki, Finland. Eigendom van producer Nino Laurenne, tevens gitarist van zijn band Thunderstone, een powermetalband met zes studioalbums op de Finse erelijst. Laurenne pakt ergens in het voorjaar van 2020 z’n telefoon en belt  gitarist Esa Holopainen. Recht op zijn  doel af krijgt Holopainen het verzoek of hij interesse heeft in de productie van solowerk. Dat laat de Finse muzikant zich geen twee keer zeggen en stemt gelijk in. In de loop der jaren heeft Esa drie nummers geschreven voor een eventueel te realiseren soloalbum, maar concrete plannen hiertoe waren er tot op heden nog niet. Het telefoontje van Laurenne komt dus als geroepen. Aangezien de wereldwijde pandemie alle plannen van 2020 verstoord heeft wordt de aandacht verschoven naar het soloproject. Hij hakt definitief de knoop door en de nummers “Sentiment”, “Ray of light” en “Promising sun” gaan het fundament vormen van het album ‘Silver Lake’, releasedatum 28 mei 2021.

 Sinds 1990 is Holopainen  leadgitarist van progmetalband Amorphis, waar hij de bedenker is van betoverende melodieën en pakkende, heavy riffs. De insteek is dat de muziek op ‘Silver Lake’ van een ander kaliber wordt dan Amorphis’ werk. Behalve dat rijzen er vragen. Moet het een instrumentaal album zijn met louter aandacht voor Esa’s gitaarspel? Zo niet, wie is de geschikte zanger en gastmuzikant? Één ding is zeker: Holopainen wil zelf niet zingen.
 Besloten wordt meerdere zangers/zangeressen uit te nodigen onder het motto “de juiste man/vrouw op de juiste plaats”. Aangezien Scandinavië bruist van muzikaal talent is de keuze ruim. Zangers van bands als Katatonia, Leprous, Nordman en natuurlijk Amorphis worden bereid gevonden. Als zangeres valt de keuze op niemand minder dan Anneke van Giersbergen. Holopainen is zeer onder de indruk van haar vocale prestaties bij The Gathering en VUUR.
 Zelfs de in Finland wereldberoemde acteur Vesa-Matti Loiri zingt/spreekt met zware, doorrookte stem een tekst in. Holopainen heeft voor Amorphis nooit teksten geschreven, maar nu put hij inspiratie uit natuur en geestelijke gezondheid, onderwerpen die hem erg interesseren. Met af en toe wat hulp van de vocalisten, dat wel.

Iedereen doet z’n bijdrage, gedwongen door de Covid maatregelen, vanuit de eigen thuisstudio. Geen probleem voor de doorgewinterde professionals die deze werkwijze al min of meer gewend zijn. De afzonderlijke tracks worden door Svante Forsbäck (Rammstein, Volbeat) gemastered en in juiste volgorde gezet. Instrumentale opener en titelnummer “Silver Lake” begint akoestisch en leidt naar powerballad “Sentiment”, gevolgd door een wat heavier “Storm”, dat ook als single is uitgebracht. Pure metal is “In her Solitude” met gruntende Tomi Joutsen, Holopainen’s collega uit Amorphis. Wisselende ritmes maken dit tot een der sterkste nummers van de plaat. Anneke van Giersbergen schittert in “Fading Moon”, dat niet misstaan zou hebben op de VUUR cd. Maar het absolute hoogtepunt is de trage, Black Sabbath-achtige ballad “Alkusointu” met de bombastische stem van Vesa-matti Loiri  in het Fins. De sopraansax-solo en Esa’s gitaarsolo a la David Gilmour bezorgen je kippenvel! Alleen dit nummer is aanschaf van de plaat meer dan waard.

Heavy en rustige symfo nummers vormen een afwisselend geheel en maken van ‘Silver Lake’ een mooie luisterbeleving. De die hard Amorphis fan zal zeker overeenkomsten horen tussen de muziek van die band en ‘Silver Lake’. Maar feit is dat op dit soloalbum geen grenzen gesteld worden en uitschieters richting pop en zware heavy metal gewoon kunnen. Esa Holopainen is trots op het eindresultaat en heeft nu al zin in een eventueel vervolg. Plannen hiertoe zijn nog in de beginfase; de tijd zal het leren….. (85/100) (Nuclear Blast)

Tracklist

  1. Silver Lake
  2. Sentiment (feat. Jonas Renkse)
  3. Storm (feat. Håkan Hemlin)
  4. Ray Of Light (feat. Einar Solberg)
  5. Alkusointu (feat. Vesa-Matti Loiri)
  6. In Her Solitude (feat Tomi Joutsen)
  7. Promising Sun (feat. Björn ‘Speed’ Strid)
  8. Fading Moon (feat. Anneke Van Giersbergen)
  9. Apprentice (feat. Jonas Renkse)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ