Silver Nightmares – The Wandering Angel

Facebookrssmail

In 2018 werd in Italië de OAR- prog band Silver Nightmares opgericht. ‘The Wandering Angel’ is hun debuut EP. Op dit conceptalbum staat het verlies van de menselijke spiritualiteit centraal. Vanaf “de ster van het leven” komt een dwalende engel op vervuilde aarde terecht. Hij reist tussen de natuur en de helden uit het verleden. Zijn laatste zoektocht is de reis naar het universum.

Zoals verwacht is de start van ‘The Wandering Angel’ atmosferisch. Sneller dan gedacht krijgt de muziek meer pit. Het ritme is pakkend en er is een mooie balans tussen snaren en elektronische klank van de toetsen. Her en der zijn er hoge, lichte tonen in verweven. In een iets rustiger stuk komt de zang erbij. In de langzamere stukken is de (gestapelde) zang vrij zoet, maar dat mag hier. Bovendien kleuren de stemmen goed bij elkaar. Er zijn diverse veranderingen in het nummer. Ongemerkt zit het ingewikkelder in elkaar dan je in eerste instantie denkt. In het rockende stuk worden er een paar pianoklanken rondgestrooid. Je hebt dus best wel veel om naar te luisteren. Het einde is vrij onverwacht.

Door de bijzondere start is ‘D.D (Dick Dastardly)’ is weer heel anders. Het geluid van de drums is vrij vlak en kil, zeker ten opzichte van de rockende snaren. Het trompetspel is verrassend toegevoegd. Het orgelspel had wat meer body mogen hebben, dat had de impact vergroot. Verder vormt het geheel een leuke mix van rock met onder andere ‘elektro’ invloeden. Er zijn behoorlijk wat laagjes in de muziek, zo is er ook fluitspel. Deze fantastische, instrumentale track komt door de iets mindere geluidskwaliteit niet helemaal tot bloei.

Aan het begin ‘Light years away’ komen elektronische klanken naar voren, maar de rockende elementen worden niet vergeten. De klank van de zang is grimmig, de echo op de stem versterkt de mysterieuze sfeer. Tijdens in een instrumentaal stuk is het mysterieuze verdwenen en heeft rock de plaats over genomen. De zang gaat hier vervolgens met meer power in mee.

De start van ‘David the King’ is klein. De rustige manier van zingen is theatraal, dat past bij het de Bijbelse personage. Als de muziek meer power krijgt, volgt de zang grotendeels. De kleur van de stemmen past wat minder goed bij de power die ze vocaal uiten. Instrumentaal zit alles weer goed in elkaar.

De theatrale zang horen we ook terug in ‘Dame Nature’, zo nu en zijn er raakvlakken met de stem van Alan ‘Spud’ Taylor van de Britse prog rockband Nth Ascension. De laagjes van bas en gitaar zijn prima verdeeld, dit is heerlijk rockend, en het ritme is pakkend. In een rustiger stuk zijn er licht klassieke elementen, en een stukje gesproken sampling verwerkt. De blend van de stemmen is soms iets zoet, maar ze kleuren mooi bij elkaar. Na een rockend stuk eindigt dit nummer met een fade out.

Als laatste hoor je de radio edit van de titeltrack.

Over het geheel had de balans op dit album tussen het volume van de instrumenten onderling iets beter gekund. Verder veel complimenten. De verdeling tussen links en rechts in de koptelefoon is goed. De tracks zijn divers en prima opgebouwd. De muziek varieert van een beetje zoet tot aan pittige rock, met soms een snufje metal. ‘The Wandering Angel’ is een mooi debuut dat even moet groeien. (78/100) (Eigen Beheer)

Tracklist

1) The Wandering Angel
2) D.D (Dick Dastardly)
3) Light years away
4) David the King
5) Dame Nature
6) The Wandering Angel (Radio Edit)

Line up:

Alessio Maddaloni- trompet, drums en percussie
Gabriele Esposito: bas
Gabriele Taormina: keyboards
Gast muzikanten:
Mimmo Garofalo: gitaren
Tody Nuzzo: gitaren
Davide Severino: trompet
Ace of Lovers: fluit
Simone Bonomo: zang
Michele Vitrano: zang

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ