Cloven Hoof – Age Of Steel

Facebookrssmail
Cloven Hoof - Age Of Steel

Cloven Hoof is een Britse band opgericht in 1979. Erg productief is Cloven Hoof niet, maar wat ze hebben uitgebracht is wel van een constante kwaliteit. Vooral hun legendarische debuut-EP ‘The Opening Ritual’ (1982) en hun debuutalbum ‘Cloven Hoof’ (1984) zijn klassiekers in het NWOBHM-genre.

Bassist Lee Payne is de enige overgebleven bandlid die deel uitmaakte van de originele line up. Hij heeft Cloven Hoof diverse malen weer opnieuw opgestart. Dit is ook de reden waarom ‘Age Of Steel’ pas het 7e volledige studioalbum van Cloven Hoof is.

‘Age Of Steel’ is een conceptalbum met een nogal mager en oninteressant verhaal dat gaat over de terugkeer van the ‘Dominator’ die genetisch weer tot leven is gebracht om dood en verderf te stichten op alle planeten in het heelal. Niet echt diepgaand dus. Het verhaal gaat overigens nog verder op het hieropvolgende album. Verantwoordelijk voor de mooie hoes is Dimitar Nikolov.

Sterkste troef van Cloven Hoof is zanger George Call, die inmiddels ook al weer enkele jaren van Cloven Hoof deel uitmaakt. Hij heeft een krachtige rockstem en kan in alle regionen goed uit de voeten. In de hogere regionen doet de beste man denken aan Bruce Dickinson. Het hele album heeft trouwens wel wat Maiden invloeden. Zoek het een beetje in de hoek van een Heavy Metal versie van Helloween.

Het is een mix van Power Metal en het hardere NWOBHM-werk. De nummers worden ook opgeleukt met effectief toetsenwerk maar wie hier verantwoordelijk voor is wordt niet vermeld. Beste nummers van het album zijn ‘Touch The Rainbow’ wat me erg doet denken aan ‘The Evil That Men Do’ van Iron Maiden en ‘Ascension’ met pulserende drums en een paar leuke tempowisselingen. Een zwak nummer staat er eigenlijk niet op. Er is niks mis met ‘Age Of Steel’.

Muzikaal steekt het allemaal goed in elkaar. Zanger George Call heeft een krachtige stem en is zoals al eerder vermeld de sterkste troef van Cloven Hoof, de gitaristen strooien met goede riffs en solo’s en de ritmesectie is niet spectaculair maar doet haar werk naar behoren. Desondanks ontstijgt Cloven Hoof met ‘Age Of Steel’ niet de grijze middenmoot ben ik bang. (73/100) (Pure Steel Records)

Tracklist

1 Bathory (5:43)
2 Alderley Edge (6:32)
3 Apathy (4:18)
4 Touch The Rainbow (4:40)
5 Bedlam (4:57)
6 Ascension (5:04)
7 Gods Of War (4:42)
8 Victim Of The Furies (4:26)
9 Judas (4:54)
10 Age Of Steel (4:58)

Line Up

Lee Payne – Bass
George Call – Vocals
Chris Coss – Guitars
Ash Baker – Guitars
Mark Bristow – Drums    

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ