Vipassi – Lightless

Facebookrssmail

Vipassi is een Australische band die instrumentale progressieve deathmetal speelt. Initiatiefnemers zijn gitarist Ben Boyle en drummer Daniel ‘Dan’ Presland van Ne Obliviscaris. Naast deze twee personen bestaat Vipassi uit gitarist Benjamin Baret, eveneens afkomstig van Ne Obliviscaris en nieuwkomer Arran McSporran bekend van Virvum en talloze andere bands en albums waar hij fretloze bas op speelt. Hij vervangt op dit album Brendan Brown (ook lid van Ne Obliviscaris) die op het eerste album ‘Sunyata’ uitgebracht in 2017 de fretloze bas bespeelde.

In de Boeddistische traditie is Vipassi de 22e Buddha van de in totaal 28 die er zijn. Nu weet de lezer ook waar de band haar naam vandaan heeft gehaald. De naam Ne Obliviscaris is al meerdere malen gevallen en kenners weten nu ook wel ongeveer in welke hoek ze de muzikale stijl moeten zoeken al is het niet klakkeloos hetzelfde wat ze spelen. Vipassi maakt meer gebruik van sferische passages met een hoofdrol voor de fretloze bas van Arran McSporran.

Liefhebbers van Cynic (maar dan zonder zang) zullen ook veel plezier aan dit album beleven. ‘Lightless’ is gemaakt voor een kleine selectieve doelgroep waaronder mijn persoontje. Het ontbreken van zang is geen probleem omdat er muzikaal meer dan genoeg gebeurt. Hoe technisch de gespeelde muziek ook mag zijn, de inhoud staat in ieder nummer boven muzikale krachtpatserij. Iedere gespeelde noot staat in dienst van de compositie. Het is niet louter deathmetal wat de klok slaat, er zitten veel sferische momenten in de nummers die zorgen voor de nodige variatie, al moet gezegd worden dat ik Vipassi op haar best vind als ze stevig van leer trekken zoals op ‘Morningstar’.

Het debuutalbum ‘Sunyata’ had als thema ‘leegheid’ (vrije vertaling). ‘Lightless’ behandelt de tijdloze tegenstelling tussen licht en donker metaforen voor het goede en het kwade. Beste nummers ‘Lightless’, ‘Labyrinthe Hex’ en het relatief korte ‘Shapshu’ wat begint met een heerlijke gitaarriff die doet denken aan Mastodon. De album hoes is gemaakt door Xenoyr, ook al deel uitmakend van Ne Obliviscaris. ‘Lightness’ is de soundtrack van een film die iedere luisteraar persoonlijk voor zichzelf creëert. (88/100) (Season of Mist)

Tracklist

 1. Lightless (5:07)
 2. Labyrinthe Hex (7:11)
 3. Morningstar (6:57)
 4. Shapshu (4:23)
 5. Phainesthai (5:49)
 6. Ruination Glow (6:05)
 7. Neon Rain (3:59)
 8. Promethea (10:42)

Lineup

 • Daniel ‘Dan’ Presland – Drums
 • Ben Boyle – Guitars/Synths
 • Benjamin Baret – Guitar (solos)
 • Arran McSporran – Fretless Bass
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ