Kristoffer Gildenlöw – Homebound

Facebookrssmail
Kristoffer Gildenlöw – Homebound

Kristoffer Gildenlöw is een multi-instrumentalist uit Zweden die al op vroege leeftijd geïnteresseerd raakte in rock en hardrock en vanaf zijn 14e specialiseerde hij zich als basgitarist in diverse schoolbands. Daarna (1995) werd hij gevraagd om de band van z’n broer Daniel te komen versterken. Dat was uiteraard Pain of Salvation, de progressive metalband die Kristoffer een carrière bood voor de duur van 11 leerzame jaren en die nog steeds tot de top van het genre behoort.

Al voordat Kristoffer in 2006 uit Pain of Salvation vertrok was hij verkast van Zweden naar Nederland, begon een loopbaan als sessiemuzikant op inmiddels meer dan 30 studioalbums en vervult hij diverse live gastrollen. Tegenwoordig speelt hij in de laatste bezetting van Kayak.

Behalve dat alles schrijft hij ook muziek voor de soloalbums ‘Rust ‘, ‘The Rain’ en  z’n nieuwste: ‘Homebound’. Niemand had kunnen bevroeden dat die titel wel héél toepasselijk is in deze Covid-19 periode, zij het dat de muziek van ‘Homebound’ veel eerder werd geschreven en opgenomen dan de “lockdown” van 15 maart…. Het album zou 18 april verschijnen, maar door de coronauitbraak werd de release naar een nader te bepalen datum verschoven, dat werd 5 juni en op deze dag zal de muziek op cd en lp in de winkel liggen.

Bij beluistering van ‘Homebound’ belandt je meteen in een dromerige, zweverige sfeer waarin, eerlijk is eerlijk, de Scandinavische muzikanten heer en meester zijn. Je ziet als het ware de uitgestrekte natuur uit het noorden van Europa voor je als in een film.

Een genre noemen dat het beste past bij deze muziek is ‘artrock’, ‘neoprog’ of ‘post-progressive rock’ in de stijl van veel bands die op het ‘K-Scope’ label zijn ondergebracht. Duidelijk herken je de invloeden van de rustige Pain of Salvation nummers en tracks als ‘Like father, like son’, ‘Our home’ en ‘I cried today’ zouden niet mistaan op het latere solowerk van David Gilmour. De Leonard Cohen cover ‘Chelsea hotel #2’ wordt zo mooi gespeeld in de Gildenlöw stijl dat de Canadese meester er trots op zou zijn geweest.

Gastrollen te over op deze plaat door een aantal  muzikanten uit o.a. Nederland en zelfs hulp van zijn Zweedse ex Pain of Salvation maatje Fredrik Hermansson op piano.

Je moet ervoor in de stemming zijn, maar als je toe bent aan een sfeervol album met melodieuze neo-prog is deze ‘Homebound’ een echte aanrader. En er komt nog meer: een tweede deel is ook al afgerond, echter ook uitgesteld door de coronatoestanden. Een definitieve releasedatum is nog niet bekend, maar met ‘Homebound’ kun je voorlopig vooruit.  (75/100) (New Joke Music)

Songs / Track Listing

1. Eternal
2. Holy Ground
3. Like Father, Like Son
4. Infected
5. Snow
6. Our Home
7. I Cried Today
8. Chelsea Hotel #2 (Leonard Cohen Cover)
9. You Need Not Stay (Away)
10. Never Changed (Bonus Track)

Line-up / Musicians

– Kristoffer Gildenlöw / Bass, Vocals
With:
– Dirk Bruinenberg (7 Miles to Pittsburgh, Patrick Rondat) / Drums
– Jeroen Molenaar / Drums
– Fredrik Hermansson (Pain of Salvation) / Piano
– Marcel Singor (Kayak) / Guitar
– Paul Coenradie (Valentine) / Guitar
– Jan Willem Ketelaers (Knight Area) / Backing Vocals
– Erna auf der Haar / Backing Vocals
– Maaike Peterse (Kingfisher Sky, Ayreon) / Cello
– Ola Sjönnerby / Brass
– Joris Lindner (7 Miles to Pittsburgh) / keyboards

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ